Óvakodjon a kutyáktól, ha Kínába utazik!

Infostart
2008. július 1. 20:30
Nem az egzotikus betegségektől, sokkal inkább a hörghuruttól vagy a veszettségtől kell tartaniuk azoknak, akik Kínába utaznak az olimpiai játékok idején - figyelmeztetnek a szakértők.

A kutyaharapás okozta betegségek, a légúti fertőzések és a hasmenés fordult elő az elmúlt tíz évben Kínába látogatók körében, de az ázsiai országba utazók gyakran panaszkodnak izomlázra és ficamra is - közölte egy nemzetközi kutatócsoport, amely a világ minden részéből gyűjti az adatokat arról, milyen nyavalyákat szednek össze a külföldre utazók.

Sokan tartanak attól, hogy valamilyen egzotikus betegséget kapnak el, de nem ez a jellemző - hangsúlyozta Nina Marano, a Centres for Disease Control and Prevention (CDC), az Egyesült Államok legnagyobb népegészségügyi szervezetének munkatársa.

A kutatás vezetője szerint az ázsiai országba utazóknak leginkább attól kell óvakodniuk, hogy megharapja őket egy kutya, sok kóbor állat ugyanis veszett. Nina Marano megjegyezte: a legtöbb olyan esetet, amikor ember fertőződik meg veszettséggel, éppen Kínában jegyzik fel.

A CDC szerint a turisták csökkenteni tudják a veszélyt, ha betartanak néhány alapvető szabályt. Fontos, hogy minden védőoltást idejében megkapjanak és felkeressenek egy szakértőt, aki tanácsot ad az utazások során felmerülő betegségekkel kapcsolatban.

A szervezet figyelmeztet: az utazás során kerülni kell az állatokat, akit azonban mégis megharap valami, azonnal mossa ki a sebet és keressen egy megbízható orvosi rendelőt. Lényeges emellett a folyamatos kézmosás, így elkerülhetők a légúti és a bélfertőzések.

Hogy hasmenést se kapjanak az utazók, egyenek mindig frissen készült, jól átsütött, lehetőleg forró ételeket, zöldséget és gyümölcsöt azonban csak akkor fogyasszanak, ha maguk mosták és pucolták meg azokat.