Minden szülő potenciális pedofil?

Infostart
2008. június 27. 08:30
A brit felnőtt lakosság negyede néz elébe egy anti-pedofil tesztnek: 11,3 millió embert ellenőriznek, mielőtt engedélyezik nekik, hogy 16 éven aluli gyerekekkel lépjenek kapcsolatba. A tiltakozók szerint az ilyen eljárások csak rombolják a gyermek-felnőtt kapcsolatokat.

Minden egyesült királyságbeli felnőtt, aki gyermekekkel áll kapcsolatban, akár a munkája révén, akár mint önkéntes, köteles lesz alávetni magát egy anti-pedofil vizsgálatnak.

Az új procedúrát azért vezették be a hatóságok, hogy lerövidítsék a gyermekek védelmére hozott eljárásokat, miután 2002-ben Ian Huntley iskolai gondnok meggyilkolta a 10 éves Jessica Chapmant és Holly Wellst Sohamben.

Sokan azonban attól félnek, hogy az újfajta vizsgálattal túl messzire mentek a gyermekvédők. Frank Furedi, a szigetország egy tekintélyes szociológusa szerint ez megmérgezheti a generációk közti kapcsolatokat, és bizalmatlan légkört teremthet.

Rengeteg szülő önkénteskedik ugyanis közösségi- és sportkluboknál, most pedig mindegyikük potenciális gyermekbántalmazóvá lépett elő. Frank Furedi szerint a szülők ezek után kétszer is meggondolják, hogy leszidják-e a gyereküket, vagy hogy segítsenek-e neki, ha bajba kerül.

A szociológus szerint a vizsgálat normális emberek helyett gyermekellenes szörnyeknek tünteti föl a szülőket a közvélemény szemében mindaddig, amíg a vizsgálat nem tisztázza őket.

Mocskos pillantások

Frank Furedi professzor a szerzője az "Ölelés engedélyezve" címet viselő jelentésnek is. Ebben olyan példákat hoz, amelyek esetében hasonló, iskolák és egyes szervezetek által megkövetelt vizsgálatok torzították el a felnőtt-gyermek kapcsolatokat.

Egy anyuka például nem puszilhatta meg osztálykirándulásra induló gyermekét, mivel nem vetette alá magát egy "anti-pedofil" vizsgálatnak. Más szülőket pedig ugyanezért nem engedtek be az iskolai diszkóba.

Egy apukáról pedig azt gondolták azt az uszodában, hogy "mocskos pillantásokat" vet a kislányára.

A tanulmány szerzője szerint a gyermekek el fogják veszteni a szüleikbe vetett bizalmukat, és megszűnhet az irántuk érzett tisztelet is. Fel kell tennünk a kérdést: egészséges-e, ha egy társadalom tagjai gyanúval tekintenek a gyerekek apjára, de nem hajlandóak segíteni egy eltévedt gyereknek - vélekedik a Kenti Egyetem professzora.

Frank Ferudi, aki a Paranoiás szülők című könyv szerzője is, azt írja: divat úgy tekinteni a szülői hivatásra, mint amelyet szigorúan szabályozni és ellenőrizni kell.A teszt nem garancia

A professzor szerint azonban az anti-pedofil teszt nem olyan, örökre szóló garancia, amelynek következtében a gyermekek teljes biztonságban vannak egy felnőtt társaságában. Csupán annyit jelent, hogy a letesztelteknek tiszta a múltjuk. Szerinte helyre kellene állítani és tisztázni kéne a vádak alól a szülői tekintélyt.

Úgy véli: az együttérzés, a szánalom és az elkötelezettség felnőtt értékei sokkal jobb védelmet nyújtanak, mint egy darab papír, amire az van írva: "Vigyázz, nézz a hátad mögé!"

A felmérések mintha őt igazolnák. Ugyanis 13 százalékkal kevesebb férfi jelentkezik önkéntesnek, mivel attól tartanak, hogy pedofilnak néznék őket. Martin Narey, a Barnado's karitatív egyesület vezérigazgatója szerint, ha egy gyerek elesik az utcán, és a felesége fölsegíti, azt sokan félreértik.

Hozzáteszi: el kell magyaráznunk a szülőknek, hogy gyermekük molesztálásának esélye igen kicsi. De ez a veszély nem az idegenektől származik, hanem elsősorban az ő közvetlen környezetükből. Azoktól, akiket a gyermekek jól ismernek, és megbíznak bennük.

A vizsgálatokat felügyelő szervezet vezérigazgatója, Vince Gaskell elmondta: idén 3,6 millió tesztet végeznek el. Õ nem hiszi, hogy ez bármilyen formában megmérgezné a gyermek-szülő kapcsolatokat.