Repülés előtt is isznak a pilóták

Infostart
2008. június 26. 20:45
Nagyjából évente ötven pilóta fogyaszt alkoholt Indiában repülés előtt - közölte az újdelhi civil repülési hatóság. Pedig aki iszik, az akár a repülési engedélyét is elveszítheti. A közelmúltban például töröltek egy járatot, mivel a pilóta alkoholt fogyasztott a "bevetés" előtt.

India büszkélkedhet az egyik leggyorsabban bővülő légiközlekedéssel, évente több tucat új légitársaság lép be a konkurenciaharcba. Összesen 4500-5000 pilóta repül az országban, és 2500 körül van azok száma, akik kiképzésben vesznek részt.

Az Általános Civil Repülési Igazgatóság (DGCA) szabályozása szerint a repülés előtti 12 órában tilos alkoholt fogyasztani. Mégis, számos pilóta rendszeresen fogyaszt alkoholt repülés előtt - mondta Kanu Gohain, a DGCA vezető hivatalnoka.

Hozzátette: az előírások igen szigorúak az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Egy pilótát például három hónapra is eltilthatnak a repüléstől, és ha ismételten megszegi a szabályozást, akár a repülési engedélyét is bevonhatják.

A közelmúltban töröltek egy járatot, amelyik Újdelhiből repült volna a kelet-indiai Patna városába, mivel a legénységen elvégzett teszt kimutatta, hogy a pilóta alkoholt ivott nem sokkal korábban.