Nem vigyáznak rendesen az európai atomrakétákra

Infostart
2008. június 26. 17:54
Hiányosak a biztonsági intézkedések az európai bázisokon tárolt amerikai nukleáris fegyverek egy részénél - állítja a légierő titkos jelentésére hivatkozva a Guardian című brit lap. Az Egyesült Államok évtizedek után most vonta ki a Nagy-Britanniából oda telepített atomfegyvereit.

A jelentést az után kérte be az amerikai légierő vezetése, hogy tavaly nyáron egy ideig nem találtak hat nukleáris cirkálórakétát. Az anyag szerint a bázisokon található épületek, kerítések, világítás és biztonsági rendszerek javításra szorulnak.

Egyes esetekben kilenc hónapnál kevesebb ideje szolgáló, tapasztalatlan katonákkal őriztettek atomfegyvereket, és volt, ahol magáncégek adták az őröket.

A jelentés azt javasolja, hogy csökkentsék az Európában tárolt atomarzenált, hogy ezzel is "mérsékeljék a külföldi bázisok sebezhetőségét" - magyarul jelentős számú atomfegyvert vonjanak ki Európából.

Bár az amerikai légierő nem szolgáltat adatokat fegyvereiről, a Guardian szerint széles körben ismert, hogy hét különböző bázison 350 nukleáris bombát tárolnak. A Londontól északra található lakenheath-i támaszponton például ezek egyharmada található.

Nincs értelmük az atombombáknak

A jelenlegi európai arzenál csak töredéke a hidegháborúsnak. Elemzők szerint a repülőgépekről ledobható atombombák hadrendből történő kivonása katonailag nem sokat számít a 21. században, mivel nincs katonai hasznuk. Ezért logikus megszabadulni tőlük.

A titkos jelentést még februárban terjesztették az amerikai légierőn belül, de az Amerikai Tudósok Szövetsége - egy független felügyelő szervezet - megkapta az egyik kiszivárogtatott példányt. A szervezet szerint a jelentés cáfolja a NATO állítását, hogy biztonságos körülmények között tárolják Európában az atomfegyvereket.

Németországban a szociáldemokrata párt az összes atomfegyver kivonását kezdte követelni az ügy nyomán, az Angela Merkel vezette kereszténydemokraták azonban nem akarnak gyors döntést hozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást