Nagy-Britanniában hosszú ideig él a legtöbb újszíves

Infostart
2008. június 25. 13:34
Nagy-Britanniában 40 éve hajtanak végre szívátültetéseket, eddig több, mint 6 ezer műtétet végeztek el. A technikák és a gyógyszerezés fejlődésének hála a legtöbb újszíves hosszú ideig él.

Cambridge közelében található a Papworth sebészeti klinika, amely évtizedek óta szervátültetésekre specializálódott. Ebben a kórházban már több mint ezer szívátültetést hajtottak végre, miután az 1970-es évek elején néhány brit sebész Amerikában elsajátította a technikákat.

Az egészségügyi hatóságok kezdetben óvatosak voltak, két próbaműtétre adtak engedélyt. Az egyik beteg még az átültetés előtt meghalt, de a másiknál kiválóan sikerült a beavatkozás, s így megkezdődhetett a sorozatos transzplantáció.

1979-ben egy negyven éves, kétgyerekes beteg került a kórházba igen rossz állapotban. Nehezen sikerült donort találni számára, de végül megoperálták, és még huszonhat évet élt, az új szív jól működött, Mister Macdonald rendszeresen járt golfozni, méghozzá kerékpáron.

1989-ben a papworthi kórház sebészei hajtották végre Európa első kombinált szív- és tüdő-átültetését, majd 1990-ben az első szív-, tüdő- és májátültetését. 1994-ben a világon elsőként ültettek egy beteg szervezetébe, elemmel működő mesterséges szívet.

Eddig összesen közel hatezer szívátültetést hajtottak végre brit kórházakban, és lehetne ez a szám magasabb is, de nincs elég donor. Nem elegen rendelkeznek úgy, hogy ha baleset éri őket, a szívüket más kaphassa meg. Tavaly huszonnyolc új szívre váró súlyos beteg halt meg emiatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást