Külföldi csapatokat kér az ellenzék vezére

InfoRádió / MTI
2008. június 25. 06:44
Külföldi csapatok Zimbabwéba vezénylésére hívott fel Morgan Tsvangirai elmenekült ellenzéki vezető a The Guardian című brit napilapban szerdán közölt írásában. Közben kiderült: a hatalmon lévő Robert Mugabe kész tárgyalásokat folytatni az ellenzékkel - de csak az elnökválasztás második fordulója után.

A hivatalos zimbabwei sajtó idézte az országot közel három évtizede irányító, a Nyugat által hevesen bírált Mugabe elnököt, aki előző nap két kampányrendezvényen azt hangoztatta: a hararei kormányzat mindig nyitott a párbeszédre, de neki is megvannak a maga elvei.

Mugabe a lap szerint hozzáfűzte, hogy ha ellenzékének fenntartásai vannak, arról mindig beszélhet.

A zimbabwei elnök kedden bejelentette, hogy az elnökválasztás pénteki második fordulóját mindenképpen megtartják, annak ellenére is, hogy Morgan Tsvangirai ellenzéki jelölt visszalépett a megmérettetéstől.

Tsvangirai hétfőre virradóra Hollandia hararei nagykövetségére menekült, ahonnan csak akkor hajlandó távozni, ha úgy érzi, személyes biztonságát nem fenyegeti veszély.

Tsvangirai a pártjával szembeni erőszakhullámra és megfélemlítésre hivatkozva múlt vasárnap bejelentette visszalépését, amelyet a brit Guardiannek írt cikkben magyarázott meg.

Az ENSZ BT ítélete

Nem szeretné, írta, ha hazájában fegyveres konfliktus törne ki, de az afrikai ország lakosságának szüksége van arra, hogy a külföldi vezetőknek a (zimbabwei eseményei miatti) felháborodását egy katonai erő "erkölcsi tartása" kísérje. E fegyveres erőnek békefenntartó szerepet kellene játszana, nem pedig zavarkeltőt - fűzte hozzá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfő este egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában elítélte a Zimbabwéban az ellenzék ellen irányuló erőszakhullámot, valamint azt, hogy a hararei kormányzat megtagadta politikai ellenzékétől a szabad kampányolás jogát.

A BT úgy ítélte meg, hogy az erőszak és az ellenzékiek megfélemlítése lehetetlenné teszi, hogy a péntekre kitűzött második elnökválasztási fordulón szabad akaratuknak megfelelően szavazhassanak az afrikai ország polgárai.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig a második forduló elhalasztására szólított fel.

Az országát évtizedek óta irányító Robert Mugabe zimbabwei elnök kedden viszont közölte, hogy a választást a tervezett időpontban megtartják.