"A gond, hogy Zimbabwéban nincs olaj, és afrikaiak lakják"

Infostart
2008. június 25. 22:00
Az elnökválasztást megelőző erőszak, a hiperinfláció és az éhezés sújtotta Zimbabwébe ENSZ-békefenntartókat kell küldeni. Ezt mondta az ellenzéki vezető, Morgan Tsvangirai, aki visszalépett a pénteki elnökválasztásoktól. Robert Mugabe elnök kormánypártja azonban ennek ellenére meg akarja tartani a voksolást, pedig már az ENSZ-főtitkára sem tartja ezt lehetségesnek.

A politikai ellenfeleket és az egyszerű polgárokat megfélemlítő, nyomort, szegénységet és gazdasági káoszt okozó diktatúrának tartják a világ sok országában Robert Mugabe zimbabwei elnök kormányzatát. Ennek ellenére a külvilág eddig nem avatkozott be - a cinikusok szerint azért, mert Zimbabwében nincs olaj és mert afrikaiak lakják.

Az ellenzék többször letartóztatott és összevert vezetője azonban most azt mondja: ENSZ-békefenntartókat kell beküldeni, hogy új választásokat lehessen tartani. Az elnökjelöltségtől visszalépő ellenzéki vezér a hararei holland nagykövetségen talált menedékhelyéről küldte az üzenetet.

A küzdelem feladását a rendőrség, a katonaság és a kormányzó Zanu Pf párt fegyveres bandáinak támadásaival indokolta. A tragikomédiává vált és elnökválasztási kampányban eddig több, mint 80 embert öltek meg, agyonverték például a főváros polgármesterének huszonéves feleségét is.

Tsvangirai szerint ebben a helyzetben nem lehet tisztességes választást tartani és közölte: nem akarja veszélybe sodorni hívei életét azzal, hogy kiderülhet: rá szavaztak.

A voksolás második fordulóját pénteken tartják, és szinte teljesen bizonyos, hogy Robert Mugabe lesz a győztes.

Az ellenzéki MDP párt szerint szerdán a rendőrség megrohamozta egyik vidéki pártközpontjukat, több magasrangú vezetőt bántalmaztak, sőt meg is öltek. Tsvangirai helyettese már egy hónapja börönben ül hazaárulás vádjával, amiért akár ki is végezhetik.

A Zimbabwei kormány szerint azonban az ellenzék melletti
kiállás a "Nagy-Britannia által vezetett nemzetközi összeesküvés része" és azt állítja: becsapják a nemzetközi közösséget azok, akik szerint törvénytelenség az úr az országban.

Robert Mugabe, a britek elleni felszabadító harc hőse gyakran játssza ki "az újragyarmatosítás elleni fellépés" a kártyáját, és ezért eddig sok afrikai ország, különösen a befolyásos Dél-Afrika kiállt mellette.

Thabo Mbeki dél-afrikai elnök a mai napig nem volt hajlandó elítélni Robert Mugabét, pedig több afrikai vezető már egyre hangosabban bírálja.

A zimbabwei elnök továbbra is kitart amellett, hogy a nyugat nem fog neki diktálni, de közben országában kiürültek a boltok polcai, a hiperinfláció miatt egyes árucikkeket már trilliókért adnak csak, és az ellenzék szerint a halottakon kívül több tízezer embert elüldöztek otthonából a rezsim hívei, akik magukat Háborús Veteránoknak hívják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást