Neander-völgyiek vadászfegyverei kerültek elő

Infostart
2008. június 24. 10:05
Neander-völgyi emberek kőszerszámaira bukkantak egy nagy-britanniai ásatáson. A területet már az 1900-as évek elején feltárták, akkor azonban úgy gondolták, az eszközök hamisítványok.

Lovak, mamutok és gyapjas orrszarvúk levadászására és a zsákmány feldolgozására használhatták azokat az eszközöket a Neander-völgyi emberek, amelyeket az elmúlt hetekben találtak a régészek a nyugat-sussexi Beedings környékén.

A területen - egy ház alapjának építése során - már végeztek ásatásokat 1900 körül, akkor körülbelül 2300 darab kőszerszám került elő a földből, amelyekről sokáig úgy gondolták, hogy hamisítványok. Hosszú évek után az eszközök jó részét - néhány száz kivételével - egy kútba dobták, ezek később sem kerültek elő.

A szerszámokról csak nemrég állapította Roger Jacobi régész, az őskorban Britannia területén élt emberek nyomait kutató szakember, hogy feltűnő hasonlóságot mutatnak más, Észak-Európában előkerült kőeszközökkel, amelyek 42.000 és 35.000 évvel ezelőtt készültek.

"Izgalmas arra gondolni, hogy e tárgyakat valóban az egyik utolsó olyan, Neander-völgyi emberekből álló, vadászó csoport hagyta hátra, amely benépesítette Európát" - mondta Matthew Pope régészprofesszor.

A szakértő szerint a tárgyak láttán az embernek az a benyomása támad, hogy készítőik uralták környezetüket, tudták, hogyan használják fel a terület természeti erőforrásait, és ismerték az ehhez szükséges technológiát. Semmiképp sem tűnnek egy, a kihalás szélén álló csoport tagjainak.

Matthew Pope úgy véli: a mostani ásatások minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a múlt század elején előkerült tárgyak is valódiak voltak.