Több mint 200 áldozata van a Fengsen tájfunnak a Fülöp-szigeteken

InfoRádió / MTI
2008. június 22. 18:33
Több mint 200 halálos áldozata van a Fülöp-szigeteken harmadik napja pusztító Fengsen tájfunnak - közölték vasárnap a polgári védelmi hatóságok és a helyi vöröskereszt. A legutóbbi adatok szerint legalább 229 ember életét vesztette, a korábbi jelentések még 155 halottról szóltak.

Százegy ember halt meg csak a szigetország középső részén fekvő Iloilo tartományban, ahol szombaton a legnagyobb pusztítást okozta a helyenként 195 kilométer/óra sebességgel tomboló tájfun. A többi áldozatot Romblon, Cotabato, Antique és Capiz térségekből jelentették. Mindanao szigetén 26 emberéletet követelt az ítéletidő.

Helyi illetékesek szerint Iloilo körzetében szinte valamennyi város víz alá került, háztetőkre menekült emberek tízezrei várják a segítséget. "Iloilo egyetlen összefüggő tenger. Ilyen súlyos természeti csapásra emberemlékezet óta nem volt példa" - mondta a tartományi kormányzó a helyi rádióban. A szomszédos Capiz tartomány székhelyén több mint 2000 ház romba dőlt. A szigetcsoport középső és déli részén az átmeneti szállásokra kerültek száma meghaladja a 20 ezret.

A halottakról szóló jelentések egyelőre nem számolnak annak a komphajónak az áldozataival, amely Sibuyan sziget közelében borult fel, fedélzetén 626 utassal és 121 főnyi legénységgel a tájfun korbácsolta óriási hullámokban.

Az utaslista szerint 53 gyerek - köztük 33 csecsemő - volt a Princess of Stars fedélzetén. Eddig a partok mentén négy túlélőt és hat holttestet találtak, akik feltehetően a hajóról sodródtak a tengerbe. A partra vetődött halottak között volt egy férfi és egy nő, akik egymáshoz kötötték magukat. Gyerekpapucsok és mentőmellények is partra sodródtak.

A túlélők elmondása szerint sok utasnak nem sikerült időben elhagyni a kompot, számos zsúfolt mentőcsónak pedig elsüllyedt a heves esőben, a hatalmas hullámok között. "Csak egy felszólítás hangzott el a hangszórón, hogy vegyük fel a mentőmellényeket, körülbelül fél órával azelőtt, hogy a hajó oldalára dőlt. A komp rögtön azután felborult, hogy leugrottam, és akkor az idősebb emberek még a fedélzeten voltak" - mondta a Jesse néven bemutatkozó túlélő a helyi rádiónak.

A komp legénységéhez tartozó Renato Lanoria úgy becsülte, hogy százan élhették túl a szerencsétlenséget, "de a többiek bent rekedtek. Azt hiszem, mostanra már mind halottak".