Utcára kerülhetnek a munkanélküliek a drága fűtőolaj miatt

Infostart
2008. június 16. 20:40
Gyors beavatkozást sürget a német lakásbérlők érdekvédelmi szervezete a fűtőolaj és a háztartási gáz árának folyamatos emelkedése miatt. A szervezet elnöke azt mondta: a kormánynak mielőbb döntenie kell a lakbérpótlékról, különben sok munkanélküli az utcára kerülhet.

A lakásbérlők érdekvédelmi szervezete már jó ideje szorgalmazza a lakbérpótlékra vonatkozó intézkedések módosítását. A fűtőolaj és a háztartási gáz árának felszökése azonban gyors beavatkozás igényel - jelentette ki a szervezet elnöke, Franz Georg Rips, és emlékezetett arra, hogy február óta ezen a téren legalább 35 százalékos drágulás tapasztalható, ami kiváltképpen a munkanélküli segélyből élőknek súlyos csapás.

Nyilatkozatában úgy vélte, hogy a lakbérpótlék alakulását a fűtőolaj és a háztartási gáz árának alakulásához kellene igazítani. Franz Georg Rips utalt arra is, hogy a kormánynak nagyobb mértékben kellene támogatnia az olcsóbb energiahordozók, így a szél és napenergia alkalmazását.

A szervezet elnöke ugyanakkor további takarékosságra intette a bérlőket. Egy most közétett felmérés szerint a kőolaj és háztartási gáz drágulása folytán a lakossági fogyasztás máris jelentős mértékben csökkent, és a válaszadók több, mint 10 százaléka utalt arra, hogy az eddiginél takarékosabb energiaigényű fűtőeszközök és háztartási gépek beszerzésére készül.

Csaknem ugyanennyien jelezték azt is, hogy felmondják megállapodásukat az eddigi energiaszolgáltatóval, és a számukra legelőnyösebb kínálat alapján új szerződések megkötését tervezik.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást