"Itt az idő, hogy öngyilkos merénylő legyél"

Infostart
2008. június 16. 10:59
Mindössze 14 éves. Ahhoz még fiatal, hogy szakálla nőjön, ahhoz azonban nem, hogy öljön. Egy Londonban nevelkedett, és Afganisztánban börtönbe került fiú arról számol be: hogyan akartak öngyilkos merénylőt csinálni belőle.

Shakirullah egyike a legfiatalabb tálib raboknak, akiket az afgán hatóságok fogva tartanak.

Az őrök csak igen ritkán engednek be hozzá valakit. Azt sem engedélyezték, hogy a riporterek lefilmezzék. Az interjú készítése közben is jelen voltak az őrei.

A Londonban nevelkedett fiú az iszlám iskolában, a Koránt tanító vallásoktatójától hallotta először azt a mondatot: "itt az idő, hogy elmenj, Afganisztánba, hogy öngyilkos merénylő legyen belőled".

"Nem akartam megtenni, de ő azt mondta: muszáj" - tette hozzá. A fiút a Pakisztánba utaztatták, onnan vitte át három férfi a határon.

Az lett volna a feladata, hogy egy zsúfolt piacon kövessen el merényletet. Előző nap érte jött egy férfi, hogy megtanítsa vezetni. A férfi azt mondta neki: ha visszatér küldetéséből, pénzt adnak neki, és egy nőt is feleségnek, a fiú azonban nem volt annyira naiv, hogy mindezt elhiggye. Tisztában volt azzal, hogy ha végrehajtja küldetését, nem fogja túlélni.

"Csak szabad akartam lenni. Nagyon hiányzott az édesanyám" - mondta a fiú, akit azonban lefüleltek a rendőrök, azóta börtönben van.

Nem Shakirullah az egyetlen fiatal Afganisztánban, aki kénytelen az édesanyja nélkül élni. Noorya édesanyja egy öngyilkos merénylet során halt meg. A nő az egyik kormányhivatal szakácsa volt, munkahelyére menet azonban az őt szállító autóbusz felrobbant.

Afganisztánban rendszeresen előfordul, hogy fiatal fiúkat vonnak be a harcokba, vagy próbálják rávenni arra, hogy öngyilkos merényletet kövessenek el.