Merkel: Az Európai Unió nincs válságban

InfoRádió / MTI
2008. június 14. 11:55
Az Európai Unió a lisszaboni reformszerződés elutasítása ellenére sincs válságban - emelte ki szombaton ismertetett rövid és óvatos nyilatkozatában Angela Merkel német kancellár.

Angela Merkel - aki az elmúlt év első félévében az unió soros elnökeként óriási szerepet vállalt a szerződés kidolgozásában - elismerte, hogy a dublini elutasítás után nehéz helyzet alakult ki. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Európa, illetve az EU már korábban is többször került rendkívül nehéz helyzetbe, és mindig megtalálta a megoldást.

"Biztos vagyok abban, hogy ezúttal is megtaláljuk a kiutat, s tovább haladhatunk előre" - hangoztatta a kancellár, hozzátéve: azt egyelőre nem képes megjósolni, hogy a megoldás milyen formát ölt majd.

Korábban a német kancellár és a francia elnök közös nyilatkozatban sürgette a ratifikációs folyamat folytatását, emlékeztetve arra, hogy a lisszaboni szerződést korábban már 18 tagállam hagyta jóvá. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy annak a nézetének adott hangot, hogy a szerződésben foglaltak elengedhetetlenek az EU demokratikusabb és hatékonyabb működéséhez.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke szombati nyilatkozatban elengedhetetlennek nevezte a reformszerződés életbe léptetését. A német konzervatív politikus a szerződést népszavazáson elutasító Írországot arra szólította fel, hogy a jövő heti európai uniós csúcstalálkozón terjesszen elő javaslatot a kiútra. Pöttering hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az unió reformja - a szerződésben foglaltaknak megfelelően - még a jövő júniusi európai parlamenti választások előtt megvalósuljon.

Az Európai Parlament elnöke - több más német politikushoz hasonlóan - felvetette az unió további bővítésének átmeneti befagyasztását.