Nem a lengyelekkel kell megküzdeniük, hanem saját lustaságukkal

Infostart
2008. június 13. 08:00
Nem a kelet-európai munkavállalók beáramlása miatt nincs munkája számos britnek Nagy-Britanniában. Egy ottani kormányzati felmérés szerint, aki nem talál munkát, az egyszerűen nem hajlandó elvállalni bizonyos dolgokat.

A britek egy része lusta, és nem alkalmas arra, hogy foglalkoztassák. Egy kormányzati felmérés szerint ezért nem találnak munkát maguknak sokan a szigetországban, és nem azért, mert a beáramló kelet-európai munkavállalók elhalásszák előlük az állásokat.

A motiváció hiánya miatt sokan közülük azokat az alapkészségeket sem sajátítják el, amelyek manapság már szinte minden munkához elengedhetetlenek.

A kutatásból kiderül az is, hogy a kelet-európaiak beáramlása nem csökkentette a jövedelemszinteket Nagy-Britanniában. A brit munkanélküliségi rátát sem befolyásolja a beáramlók tömege, a munkanélkülieknek más okból nincs munkájuk.

A legtöbb munkaadó arról számolt be, hogy bizonyos állásokra hiába várnak brit munkavállalókat, azok nem nagyon aktivizálják magukat, így kénytelenek felvenni a vendégmunkás jelentkezőket.

A munkáspárti kormányt igen sok kritika érte már az elmúlt években, amiért rengeteget költött szociális kiadásokra és képzésre, miközben nem javította a brit munkaerőpiaci mutatókat.

A szigetországba az Európai Unió 2004-es bővítése óta több mint félmillió munkavállaló érkezett Kelet-Európából, a legtöbben Lengyelországból.