Jogtipró jogász a nemzetközi törvényszék előtt

Infostart
2008. június 13. 21:30
DNS-vizsgálattal azonosították azt a hágai törvényszék által körözött férfit, aki hamis okmányokat felmutatva titkolta kilétét. A vád szerint a jogász végzettségű Stojan Zupljanin gyűjtőtáborok létrehozását irányította, és személyesen is részt vett bosnyák muzulmánok megkínzásában.

Stojan Zupljanin egy olyan, álnévre szóló személyi igazolvánnyal élt, amelyet a szlovák többségű Bácspetrőcön, a vajdasági szlovák kisebbség nem hivatalos központjában adtak ki. Az igazolvány 2005-ből való, tehát a rendőrség azóta tudott a hágai bíróság által körözött személy hollétéről, de csak egy hónappal ezelőtt kezdték követni. Kedden tartóztatták le a Vajdaságban, a dél-bánáti Pancsován.

A férfi kezdetben tagadta valódi személyazonosságát, azt állítva, hogy ő nem az a Stojan Zupljanin, akit háborús bűnök vádjával köröz a hágai Nemzetközi Törvényszék. A korábban vett és a mostani DNS-minták alapján azonban Belgrádban megállapították, hogy a körözött személyről van szó, akit jövő hét elején valószínűleg már Hágába szállítanak.

A boszniai szerb férfi a szarajevói egyetem jogi karán szerzett diplomát. A délszláv testvérháború idején mint a belbiztonsági szolgálat és a rendőrség alkalmazottja irányította és szervezte a bosnyák muzulmánok és a horvátok kitelepítését Bosznia szerb többségű körzeteiből. Gyűjtőtáborokat létesített, ahol megkínozták, és alkalmanként meggyilkolták az elfogottakat.

A vád szerint a férfi személyesen is részt vett a kegyetlenkedésekben és gyilkosságokban. Valószínűleg az is kiderül majd, miként kapott a rendőrségen szabályos, de álnévre szóló igazolványt.

A hágai törvényszék által körözött szerbek közül már csak hárman vannak szabadlábon. Mladics boszniai szerb tábornok, Radovan Karadzic, a boszniai szerbek korábbi vezére és Goran Hadzic, az egykori horvátországi Krajinai Szerb Köztársaság elnöke, aki azt megelőzően raktáros volt egy cipőgyárban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást