Az angoloknak szükségük lesz még egy szigetre

Infostart
2008. június 13. 20:30
Kevesebb mint 25 éven belül Anglia lakossága 10 millió emberrel fog gyarapodni - ezt jósolják szakértők, akik szerint komoly gondok jelentkezhetnek a lakáspiacon, az infrastruktúrában és a közszolgáltatások terén.

Anglia népessége 2030-ra eléri a 60 millió főt - ennyien élnek jelenleg az egész Egyesült Királyságban. A drasztikus növekedés azt jelenti, hogy Anglia egy egész Skóciával vagy Wales-szel bővül - figyelmeztetnek szakértők, akik szerint az országnak az évszázad végére akár 100 millió embernek is otthont kell adnia.

A legtöbb új lakos nem meglepő módon bevándorló lesz, akik a hivatalos kormányadatok szerint már így is évente 190 ezerrel növelik a szigetország népességét.

Nagy valószínűség szerint a bevándorlók gyerekei is jelentős mértékben hozzájárulnak majd a népességnövekedéshez, mivel a szigetországba érkező külföldiek körében nagyobb a születések száma, mint az őslakosoknál.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi közszolgáltatások, valamint az infrastruktúra és lakáspiac fenntarthatatlan, mert nem bírja majd kielégíteni a rengeteg ember igényeit.

Az előrejelzés 2006-os becslések alapján készült, eszerint két évvel ezelőtt Angliában közel 51 millióan éltek. Ez a szám valószínűleg 2017-ben eléri majd az 55, 2031-ben pedig a 60 milliót.

A legnagyobb mértékű emelkedést Anglia három területén jósolják: a délkeleti országrészen 1.6, keleten 1.4, míg Londonban 1.3 millió új lakossal számolnak.