Videóval védekezik a vádak ellen a Pentagon - nézze meg!

Infostart
2008. június 12. 17:07
Nyilvánosságra hozta az amerikai vezetésű koalíció azt a videót, amelyen a 11 szövetséges pakisztáni katona halálát okozó légicsapás látható. Az afganisztáni tálibok ellen harcoló koalíció szerint a lázadókkal folytatott lövöldözést követően kértek légi erősítést, és ekkor esett bomba az egyik határállomásra. A pakisztáni kormány hevesen bírálta szövetségesét, az Egyesült Államokat.

Bár mindketten a szélsőségesek ellen harcolnak, egyre inkább elmérgesedik a két szövetséges, az Egyesült Államok és Pakisztán viszonya. Az iszlámábádi kormány "minden alapot nélkülöző, gyáva akciónak" nevezte azt az amerikai légitámadást, amelyben állítólag 11 pakisztáni katona halt meg az afgán határon.

Az amerikai illetékesek azonban teljesen másképp írják le az incidenst, és szokatlan módon azzal próbálják megvédeni magukat, hogy közzétették a bombatámadásról készült videót.

A fekete-fehér, rossz felbontású képet egy robotrepülő rögzítette, és a felvételen azt látni, hogy hat-hét ember kézifegyverekkel és rakétagránát-vetőkkel lövi a képernyőn nem látható koalíciós erőket. A hangalámondás szerint a helyszín mindössze kétszáz méterre volt a Kunar tartománybeli gorparai határellenőrző ponttól.

Bocsánatot kértek

A hatóságok szerint a koalíciós erők felderítő küldetésen jártak, és éppen egy olyan helyet kerestek, ahonnan fel tudta volna szedni őket egy helikopter. A hangalámondás szerint a felvételen látszik, hogy a militánsok pakisztáni területre vonulnak át, majd a koalíciós bomba becsapódása is, amely - ismét a hang szerint - két harcos halálát okozta. A túlélőket további három bomba ledobásával ölték meg; amerikai illetékesek szerint legalább 12 robbanóegységet dobtak le.

Amerikai diplomaták szerdán bocsánatot kértek a szövetséges - tehát pakisztáni - áldozatok miatt, de azt állították: a felvétel is bizonyítja, hogy a militánsokat támadták, akiket sikerült is megölni, tehát "legitim" volt az akció. A Pentagon még azt is hozzátette: korai arról beszélni, valóban meghalt-e 11 pakisztáni katona.

Az érintett ország egyik katonai szóvivője szerint azonban azt történt, hogy afgán katonák csaptak össze militánsokkal, afgán területen, miután elvonultak egy vitatott hovatartozású körzetből.

Az általuk kért légi támogatás eredménye azonban az lett, hogy a pakisztáni határellenőrző pontot találták el. Mint az AP megjegyzi, Pakisztánban sokan a Washingtonnal fenntartott szövetséget hibáztatják azért, hogy az országban egymást érik a militánsok - esetenként - öngyilkos merényletei.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást