Döbbenetes malőr: vonaton felejtett szupertitkos iratok

InfoRádió / MTI
2008. június 11. 20:43
Egy feledékeny brit tisztviselő "Top secret" megjelölésű, vagyis szupertitkos kormányiratokat hagyott a vonaton. A borítékba csomagolt jelentés az al-Kaida terrorszervezetről, valamint az iraki biztonsági erők felkészültségéről készített brit hírszerzési értékeléseket tartalmazta.

"Top secret" megjelölésű, vagyis szupertitkos kormányiratokat hagyott a vonaton egy feledékeny brit tisztviselő.

A narancssárga borítékba csomagolt hétoldalas jelentés az al-Kaida terrorszervezetről, valamint az iraki biztonsági erők felkészültségéről készített legfrissebb brit hírszerzési értékeléseket tartalmazta.

A kormány Egyesített Hírszerzési Bizottsága által készített tanulmány mindegyik oldala külön titkosító pecséttel volt ellátva, és elvileg csak kijelölt brit, illetve amerikai, kanadai és ausztrál titkosszolgálati illetékesek kezébe kerülhetett volna.

A borítékot azonban a londoni Waterloo pályaudvaron, egy vonatfülke ülésén fedezte fel egy utas, aki volt olyan becsületes, hogy beszolgáltatta a rendkívül kényes hírszerzési anyagot a BBC-nek.

Hatalmas erőkkel keresték

Addigra már a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya is hatalmas erőkkel kereste az eltűnt iratokat.

A BBC tévé szerda este hozta nyilvánosságra, hogy a dokumentumok a birtokában vannak, és közölte, hogy a Scotland Yard emberei már úton vannak, hogy begyűjtsék a borítékot.

A BBC biztonságpolitikai tudósítója "súlyos biztonsági kihágásnak" minősítette a történteket, a kezében lévő iratokból azonban a televízió szerda esti híradójában nem idézett egyetlen szót sem. Annyi azonban a híradásból kiderült, hogy az iraki biztonsági erők állapotáról szóló rész "helyenként lesújtó".

Angol szórakozottság

A brit kormánynak a jelek szerint meglehetősen szórakozott adatkezelői vannak.

Tavaly novemberben súlyos belpolitikai botrányt kavart, amikor kiderült, hogy az adóhivatalból nyomtalanul eltűnt két lemez, amelyeken a családi pótlékban részesülő mindegyik brit család - összesen 25 millió brit állampolgár - adatai voltak rajta, kódolás nélkül.

A két adathordozó lemez a mai napig nem kerül elő. Gordon Brown miniszterelnök az eset után az alsóházban volt kénytelen elnézést kérni, az adóhivatal elnöke pedig lemondott.

Pár hétre rá hárommillió olyan brit adatainak veszett nyoma, akik a járművezetői jogosítványhoz szükséges elméleti vizsgára jelentkeztek, és eltűnt egy laptop is, amely a királyi haditengerészet újoncjelöltjeinek személyes adatait tartalmazta.