A kínaiak sokkal többet fogyasztanak a kelleténél

Infostart
2008. június 11. 22:00
Kína több mint kétszeresét fogyasztja annak, amit természeti forrásai biztosítani tudnak számára - állítják kínai és nemzetközi környezetvédők.

Ha a kínai lakosság az amerikaiakhoz hasonló mértékben fosztja ki a természeti forrásokat, akkor az 1,3 milliárdos népességű országnak az egész bolygó kapacitására szüksége lesz igényei kielégítésére - derül ki egy jelentésből, amelyet a Természetvédelmi Világalap, a WWF hozott nyilvánosságra Pekingben.

Kína a föld biológiai készletének - amibe például a víz, a föld vagy a fa is beletartozik - 15 százalékát használja fel. Az elkövetkező 10-20 évben a kínai fogyasztás nagy valószínűség szerint jelentős veszélyt fog jelenteniaz ország saját ökoszisztémájára, és fokozott nyomás alá fogja helyezni a globális biokapacitást is - olvasható a tanulmányban.

A kínai mezőgazdaság és ipar a piaci ára alatt kínált vizet és áramot nem megfelelően használja fel, ráadásul nagy mennyiségű faimportra is szüksége van, hogy kielégítse a lakosság igényeit - vélik szakértők, akik szerint éppen ezért a világ legnépesebb országának javítania kell energia-felhasználását például azzal, hogy a lakosság takarékos égőket használ és növelik a földek termőképességét.

Egy kínainak átlagosan 3,95 holdra volt szüksége az életviteléhez 2003-ban a globális földterületből - ezzel a 147 mért ország közül a 69. helyen áll, de a növekvő népességszám alapján ez a földterület fokozatosan nőni fog.