A közvélemény is megtalálta a nőt: Sarkozy népszerűségét felesége javította

Infostart
2008. június 9. 10:52
A klasszikus francia szólás: "keresd a nőt!", most pozitív értelemben mutatkozik meg a francia nagypolitikában. Nicolas Sarkozy stabilan zuhanó népszerűségét a legfrisebb felmérés szerint nagyrészt új felesége, az egykori modell Carla Bruni terelte ismét jó irányba.

Három százalékponttal emelkedett a francia államfő népszerűsége egy friss közvéleménykutatás szerint, ami egy több mint öt hónapja tartó folyamat megfordulását jelzi.

A Liberation napilap által megrendelt, hétfő reggel nyilvánosságra hozott felmérés szerint a lakosság 41 százaléka elégedett Franciaország elnökének tevékenységével, szemben az egy hónappal korábbi 38 százalékkal.

Az államfőnek, akit megválasztása óta nemcsak ellenfelei, hanem gyakran elvbarátai is hiperaktivitással, túlzott akarnoksággal és következetlenséggel vádolnak, sikerült visszanyernie saját, hagyományos szavazóbázisa bizalmát: a jobboldali szavazók 85 százaléka támogatja tevékenységét, ami 5 százalékos erősödést jelent.

Ennél is érdekesebb fejlemény, hogy látványosan, 12 százalékot, a korábbi 33-ról 45 százalékra javult Sarkozy megítélése azok körében, akik nem hajlandók közölni párthovatartozásukat, és az is meglepő újdonság, hogy a szocialisták és a kommunisták folyamatos támadásai ellenére népszerűsége jelentősen, 20-ról 26 százalékra emelkedett a balodali szavazok körében.

És bár gyakran vádolják újgazdag megnyilvánulásokkal, az adatok szerint a szerényebb családokat is sikerült megszólítania: Sarkozybe vetett bizalmuk egy hónap alatt 34 százalékról 42-re emelkedett.

Az elemzők rámutatnak: Nicolas Sarkozy annak ellenére növelte népszerűségét, hogy az országban immár hónapok óta erős a társadalmi elégedetlenség - részben a magas üzemanyagárak, részben pedig az államfő által beígért és a Fillon-kormány által beindított reformok miatt.

A felmérést végző Viavoice intézet igazgatója szerint az államfő imázsa határozott javulást mutat, és ebben az úgynevezett "Carla-effektus" is komoly szerepet játszik. Mint mondta, az elnök új felesége, Carla Bruni-Sarkozy asszony - akinek máris sikerült belopnia magát a franciák szívébe -, jótékony kiegyensúlyozó hatást gyakorol férjére, és ezt a választók is érzékelik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást