"Választhattok: esztek, vagy szavaztok!"

Infostart
2008. június 7. 15:25
Súlyos választás elé állította a zimbabweieket Robert Mugabe. Az újraválasztásáért küzdő államfő a június 27-i második fordulóra "készülve" kitiltotta az összes külföldi segélyszervezetet.

Politikai fegyverként használja Robert Mugabe az élelmiszert - állítja az Egyesült Államok hararei nagykövete, James McGee, aki szerint az ellenzéki Demokratikus Változásért Mozgalom tagjai csak akkor juthatnak hozzá az élelmiszersegélyhez, ha előbb átadják a szavazásra jogosító igazolást.

Zimbabwében június 27-én tartják az elnökválasztás második fordulóját, a kormányzat azonban a héten kitiltott minden külföldi segélyszervezetet és civil szerveződést az országból, pedig a helybéliek millióinak ez az egyetlen lehetősége arra, hogy ételhez jussanak.

Az amerikai nagykövet szerint így csak hivatalos szervektől lehet élelmiszert beszerezni. "Aki leadja a személyi igazolványát, az kap segélyt - az igazolványt azonban a választásig nem adják vissza" - mutatott rá McGee.

Vagyis az emberek csak akkor maradhatnak életben, ha lemondanak a szavazójogukról - ez pedig teljes mértékben illegális lépés - figyelmeztetett a nagykövet, aki szerint ez Mugabe utolsó kétségbeesett kísérlete arra, hogy hatalmon maradhasson.

"Holnap még senki nem fog éhenhalni"


A hivatalos magyarázat szerint azért tiltották ki az országból a segély- és civil szervezeteket, mert "beleavatkoztak a politikába" és az ellenzéket támogatták.

A döntést élesen elítélték a segélyszervezetek, akik szerint a lépés fontos célja volt az is, hogy eltűntessék a független tanúkat, így senki nem lesz, aki megerősítse az ellenzékiek elleni támadásokat.

A Care International afrikai szóvivője, Kenneth Walker szerint a döntésnek nagyon rossz hatása lesz az országban. "Természetesen senki nem fog már holnap éhen halni Zimbabwében emiatt, de minél tovább tart nem térhetünk vissza, annál rosszabbak lesznek a zimbabweiek életkörülményei" - figyelmeztetett.

A segélyszervezetek kitiltása előtt egy nappal őrizetbe vették az ellenzék vezetőjét, Morgan Tsvangirait - egy héten belül másodszor. Bár csak három óráig maradt őrizetbe, ennyi ideig kiesett a kampányból.

A kormányzat ráadásul betiltotta az összes ellenzéki nagygyűlést.