Az erősebb előítélet pecsételhette meg Clinton sorsát

Infostart
2008. június 7. 08:55
Mégis alelnök-jelölt lehet Hillary Clinton - ezt rebesgetik vezető demokrata párti politikusok az Egyesült Államokban, miután a szenátor elvesztette a jelöltállító kampányt. Hillary Clinton hivatalosan szombaton jelenti be.

Hillary Clinton egyik magas rangú politikai szövetségese azt állítja, hogy a New York-i szenátor elfogadná az alelnöki posztot Barack Obamától. Charles Schumer szenátor szerint a döntés valójában csak a győztes jelöltön múlik. A két volt ellenfél csütörtökön váratlanul találkozott, hogy a Demokrata Párt egységéről beszélgessen, de hivatalosan nem közölték, miről volt szó.

Tanácsadók szerint nem csak Hilllary Clinton majdani posztjáról folyhatott alkudozás, hanem pénzügyekről is. A második helyezett ugyanis saját vagyonából egészítette ki a kampánykasszát, amely egyelőre 30 millió dollárral tartozik a hitelezőknek. Ha Hillary Clinton mégis alelnökjelöltként indul, akkor ismét gyűjthetne adományokat, amivel akár 50-100 millió dollárt is be tudna hozni a közös kasszába. Ebből pedig - Barack Obama hozzájárulásával - ki tudná fizetni tartozásait.

Schumer szentátor egy politikai tévéműsorban minden eddiginél világosabbá tette, hogy Clinton belenyugodna az alelnökségbe: "Ha Obama szenátor azt mondja, hogy ő a legjobb alelnöknek, akkor vállalja a szolgálatot. De ha mást választ, akkor keményen fog kampányolni értük" - mondta Charles Schumer az ABC televíziónak.

A csütörtöki találkozó előtt a két politikus mesteri módon orránál fogva vezette a médiát, amely csak menet közben szerzett tudomást a dologról.

Közben egyes szociológusok arról kezdtek értekezni, hogy bár Hillary Clinton áttörte a nők elleni diszkrimináció jelképét, az egy szintnél feljebb jutást megakadályozó úgynevezett üvegplafont, rosszabbak voltak az esélyei Barack Obamánál, mert a társadalmi beidegződés nehezebben tudja elfogadni vezető szerepben a nőket, mint a színesbőrűeket.

A szenátor egy szombati gyűlésen jelenti be hivatalosan, hogy feladta a jelölésért folytatott küzdelmet, és Barack Obama támogatására szólítja fel híveit.