Az al-Kaida vállalta az iszlámábádi merényletet, és újabbakra buzdít

InfoRádió / MTI
2008. június 5. 06:17
Az al-Kaida vállalta magára csütörtökön az iszlámábádi dán nagykövetség elleni öngyilkos merénylet elkövetését. A nemzetközi terrorista hálózat második számú vezetője, Ajman az-Zavahiri pedig újabb öngyilkos merényletek és az Izrael elleni rakétatámadások folytatására buzdította a gázai palesztinokat.

Az al-Kaida egy honlapon közölte: a hétfőn végrehajtott iszlámábádi akcióval azt bosszulta meg, hogy egy dán újság Mohamed prófétáról készült gúnyrajzokat közölt le. A merényletben legkevesebb nyolcan meghaltak és harmincan megsebesültek.

A honlapon megjelent szöveg szerint az al-Kaida az észak-európai ország tömegtájékoztatási eszközeinek a szemére veti, hogy meggyalázták isten küldöttét, és még azt is elmulasztották, hogy bocsánatot kérjenek ezért, sőt a dán sajtó arra vetemedett, hogy ismételten leközölte a karikatúrákat. Az al-Kaida egyben kilátásba helyezte, hogy a bocsánatkérés elmaradása esetén más dán érdekeltségeket is merényletek fenyegetnek.

A dokumentumot Musztafa Abu al-Jazíd, a terrorhálózat afganisztáni szervezetének a parancsnoka írta alá június 3-i keltezéssel. A szöveg egyben közölte, hogy hamarosan a nagykövetség ellen végrehajtott merénylet elkövetőjének korábban elhangzott üzenetét is nyilvánosságra hozza a szervezet médiarészlege.

A 12 szóban forgó gúnyrajz 2005 őszén jelent meg egy dán újságban, ami az egész muzulmán világ óriási felháborodását váltotta ki. A dán sajtó karikatúrákat az elmúlt hónapokban ismételten kinyomtatta.

Zavahiri azt üzente...

A nemzetközi terrorista hálózat második számú vezetője is internetes üzenettel jelentkezett. Ajman az-Zavahiri az 1967-es arab-izraeli háború kitörésének 41. évfordulója alkalmából nyilvánosságra hozott 11 perces, arab nyelven elhangzott beszédében úgy vélte, hogy a blokád feltörésének egyetlen útja az öngyilkos merényletek és a rakétatámadások számának növelése lehet.

"Ne adjátok fel... Növeljétek mártírtámadásaitok (vagyis a pokolgépes öngyilkos merényletek) és a rakétaindítások számát, ez az egyetlen megoldás" - szólította fel Gáza népét Zavahri. Egyben azt is javasolta, hogy "mindazoknak, akik kétségbe akarnak benneteket ejteni, mondjátok: meg iraki és afganisztáni testvéreink legyőzték Amerikát, miért kellene hát reményeinket veszteni".

A terroristavezér emellett "bűnös árulónak" bélyegezte meg Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, amiatt, hogy Kairó lezárta gázai határát.

Az 1967-es úgynevezett hatnapos háború nyomán foglalta el Izrael Ciszjordániát, Gázát, a Golán-fennsíkot és a Sínai-félszigetet. Ez utóbbi területet Izrael az 1978-ban kötött Camp David-i szerződések nyomán visszajuttatta Egyiptomnak.

Az izraeli hadsereg 2005 nyarán a Gázai övezetből is kivonult, de miután azt a Hamász radikális palesztin szervezet tavaly erőszakkal ellenőrzése alá vonta, a zsidó állam blokád alá vette a területet.