Óva inti a NATO Oroszországot

Infostart
2008. június 4. 12:19
Nem csökken a feszültség a szakadár terület, Abházia miatt Oroszország és Grúzia között. Immár a NATO is figyelmeztette Moszkvát, hogy vonja ki a héten a tartományba küldött katonákat. Oroszország a kilencvenes években kirobbant harcokat követő egyezmény értelmében békefenntartókat küldhet Abháziába, ám Grúzia szerint gyakorlatilag el akarja venni tőle a területet.

Maga Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár figyelmeztette Oroszországot, hogy sürgősen vonja ki Abháziába küldött további csapatait. Bár Moszkva nem harcoló, hanem vasútépítő katonákat küldött az ottani infrastruktúra újjáépítésére, a NATO és Grúzia is provokatívnak tartja a lépést.

A NATO főtitkár szerint a több száz katona nem a Független Államok Közössége békefenntartó missziójához járul hozzá, és annak ellenére vezényelték oda őket, hogy a grúzok ezt kifejezetten ellenzik. Ezzel nyilvánvalóan megsértették Grúzia szuverenitását.

Minderre az orosz válasz az, hogy a vasút újjáépítése "humanitárius lépés", és az újjáépítésről a korábbi orosz és grúz elnök állapodott meg, még 2003-ban.

Oroszország a kilencvenes évek etnikai tisztogatásoktól kísért brutális háborúja után a FÁK-misszió részeként békefenntartókat állomásoztathat a Szovjetunió felbomlásakor Grúziához tartozó területen.

Grúzia szerint azonban az oroszok elfogultak, a szeparatistákat erősítik, és nagyhatalmi érdekeik szerint manipulálják a helyzetet. Ráadásul Moszkva gyorsított eljárással ad állampolgárságot a grúzoktól etnikailag és vallásilag is különböző abházoknak, és így azt mondhatja, hogy meg kell védenie saját polgárait.

Ha Koszovó igen, Abházia miért nem?

A koszovói függetlenség kikiáltása után Oroszország hivatalossá tette kapcsolatait az abház vezetéssel és szorosabbra fűzte a gazdasági viszonyt.

A grúz vádakra válaszolva Moszkva azt állítja, Grúzia szít háborús feszültséget, és ebbe belekeveri a nyugatot és a NATO-t. Oroszország nem akar hallani arról, hogy Tbiliszi csatlakozhasson a szövetséghez, és úgy tűnik, ezt az abház helyzethez való hozzáállásával próbálja megakadályozni.

Egy gyakran hangoztatott moszkvai érv az, hogy ha Koszovó függetlenné válhatott, akkor miért nem teheti ezt Abházia is.

A Fekete-tenger mentén fekvő tartomány egykor virágzó és kedvelt üdülőkörzet volt, a háború óta azonban szürreális szemétdombra hasonlít. A külvilág által el nem ismert szakadár területen mindenhol romokat látni, és az újjáépítésre addig nincs
esély, amíg nem a terület rendezik státuszát.

Az egyik lehetőség a Grúziához való visszatérés lenne - ahogy azt Szaakasvili grúz elnök is sürgeti. Ám az abház szakadár vezetés azt mondja, hogy "soha nem tudnának egy államban élni a grúzokkal". A másik lehetőség az Oroszországhoz való közeledés - bár elképzelhetetlen, hogy Abházia belépését az Orosz Föderációba a külvilág el tudná fogadni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást