Az ittas vezetők autóját elkobozza a rendőrség

InfoRádió / MTI
2008. június 4. 20:13
Az új szabályozás szerint a rendőrség pénzbírság vagy börtönbüntetés kiszabása mellett elkobozhatja azoknak a sofőröknek az autóját, akiknek véralkoholszintje meghaladja a megengedett szintet vagy akikről kiderül, hogy valamilyen tiltott kábítószert fogyasztottak vezetés előtt. Az olasz rendőrség már él is a lehetősséggel.

Elkobozhatja az olasz rendőrség az alkohol vagy kábítószer hatása alatt álló vezetők autóját egy május vége óta érvényben levő szabályozás értelmében.

Két huszonéves sofőrnek már meg is kellett válnia autójától: a rendőrség az elmúlt napokban így büntetett meg egy fiatalembert, aki marihuánás cigarettát szívott, mielőtt a volán mögé ült, valamint lefoglalta egy fiatal ittas nőt kocsiját is.

Az új szabályozás szerint a rendőrség szigorú pénzbírság vagy börtönbüntetés kiszabása mellett elkobozhatja azoknak a sofőröknek az autóját, akiknek véralkoholszintje meghaladja a megengedett szintet vagy akikről kiderül, hogy valamilyen tiltott kábítószert fogyasztottak vezetés előtt.

Az így lefoglalt járműveket, csakúgy mint a kábítószer-kereskedőktől és a maffia tagjaitól elkobzott kocsikat, a hatóságok árverésen értékesíthetik vagy maguk használhatják.

Nyugat-európai viszonylatban Olaszországban sok közúti baleset történik: 2006-ban 5699 ember vesztette életét az olasz utakon.