Januártól nehéz lesz átugrani az Egyesült Államokba

Infostart
2008. június 3. 15:52
Három nappal előre, az interneten kell regisztrálnia magát majd azoknak az Egyesült Államokba induló utasoknak, akiknek nincs szükségük vízumra. Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium januártól készül bevezetni a lépést, amely akkorra már a magyar utazókra is vonatkozhat. Magyarország, több más állammal együtt, ugyanis az idén felkerülhet a vízummentességet élvező országok listájára.

Európai üzleti körök aggodalommal reagáltak a hírre, hogy a terror elleni háború újabb intézkedéseként az amerikai hatóságok kötelezővé teszik, hogy a vízummentességet biztosító útlevéllel utazók három nappal az út előtt regisztrálják magukat az amerikai Belbiztonsági Minisztériumnál.

A tavaly megszellőztetett terv még csak 2 napot említett, mostanra viszont ez háromra változott. A korlátozás miatt kérdésessé válik, hogyan lehet majd az utolsó pillanatban tengeren túli üzleti tárgyalásra küldeni egy-egy vállalati vezetőt, vagy hogyan látogathatja meg például halálos beteg rokonát egy európai polgár.

A regisztrációs szabály a vízummentességet élvező 27 ország lakosaira - így zömében nyugat-európaiakra, ausztrálokra, új-zélandiakra, japánokra, és hónapokon belül valószínűleg a magyarokra, csehekre és dél-koreaiakra vonatkozik majd.

A Belbiztonsági Minisztérium egyik illetékese a Financial Times brit üzleti lapnak elmondta: ugyanazokat az információkat kérik be előzetesen, amelyek az I-94-es beléptetési kérdőíven szerepelnek. Hozzátette: naiv dolog azt hinni, hogy a vízummentességet élvező országok polgárai kisebb fenyegetést jelentenek az amerikaiak biztonságára, mint mások.

Az ETA nem tetszett a spanyoloknak


Példaként hozta fel a "cipős robbantóként" emlegetett, brit állampolgárságú Richard Reidet, aki egy repülőgépet akart felrobbantani, de ebben megakadályozták. A szeptember 11-i merénylőkkel való együttműködésért elítélt Zacharias Moussaoui pedig francia állampolgár, aki vízum nélkül léphetett be az Egyesült Államokba.

Azok az utasok, akik szeretnek adatokat megadni magukról, már a nyár végétől regisztráltathatják utazásukat, kötelezően azonban ezt csak januártól kell megtenni.

Ironikus, hogy a rendszert az angol rövidítés alapján az amerikai hatóságok ETA néven akarták bevezetni, de miután a spanyol kormány ezt a terrorizmussal vádolt baszk szakadár szervezet miatt nehezményezte, a megnevezést ESTÁ-ra változtatták.

Korábban az Európai Unió is olyan terveket szellőztetett meg, hogy hasonló beléptetési rendszert hoz létre a vízum mentességet élvező külföldi utazók számára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást