Hillary Clinton mégsem adja fel

Infostart
2008. június 3. 18:03
A kiszivárgott hírekkel ellentétben Hillary Clinton nem fogja feladni az elnökjelöltségért folytatott harcot - jelentette be a volt first lady kampányfőnöke. Korábban mindenki tudni vélte: az utolsó demokrata előválasztási forduló napján, kedd este New Yorkban, legjelentősebb adományozói és támogatói előtt mondandó beszédében Clinton bejelenti, hogy visszalép a küzdelemből és riválisát, Barack Obamát támogatja.

Hillary Clinton kampányának két magas rangú vezetője is azt nyilatkozta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a volt first lady esti beszédében bejelenti visszalépését. Néhány perccel később azonban a demokrata elnökjelölt-aspiráns kampányának vezetője cáfolta az értesülést.

Ted McAuliffe szerint Clinton nem fog visszalépni a dél-dakotai és montanai előválasztás után, amellyel lezárul a demokrata szavazás.
Legfőbb riválisa, Barack Obama viszont kedden este Minneapolisban várhatóan kihirdeti: elegendő küldöttet szerzett a nyár végi denveri jelöltállító konvencióra a jelöltség megszerzéséhez.

Korábban olyan hírek szivárogtak ki, hogy Clinton és Obama stábja vasárnap este már egyeztetett a Demokrata Párt kampányáról az előválasztási periódus utáni időszakban. A Clinton-kampány vezetőit telefonon és e-mail üzenetekben értesítették, hogy szerepük a végéhez közeledik.

A CNN úgy tudta, hogy Clinton immár kész elfogadni, hogy Obama alelnök-jelöltjeként induljon a novemberi elnökválasztáson a republikánus John McCainnel szemben.

Ezt az értesülést erősítették meg a politikusasszony férjének a szavai is. Bill Clinton a dél-dakotai és montanai szavazók előtt kijelentette: "Azt hiszem, ez az utolsó nap, amikor egy ilyen kampányban részt veszek".

Az MSNBC számítása szerint Obamának 35, Clintonnak 198 hiányzik a jelöltséghez szükséges 2118 szavazatból.

A keddi montanai és dél-dakotai előválasztási fordulóban 16, illetve 15 kötött delegátust osztanak ki arányos alapon az aspiránsok között, Obamának tehát nyilvánvalóan további szuperdelegátusok támogatására lesz szüksége, hogy kihirdethesse győzelmét. A keddi előválasztások közép-európai idő szerint szerdán hajnalban zárulnak.