Eladják a prágai repülőteret - a remélt bevétel 120 milliárd korona

Infostart
2008. június 3. 12:57
Magánkezekbe kerül a prágai repülőtér. A cseh főváros légikikötőjének privatizációjáról hétfőn döntött a kormány. Az 1937 óta üzemelő prágai reptér tavalyi utasforgalma csaknem 12,5 millió fő volt, és ez a szám folyamatosan emelkedik. A reptér tavaly 1,1 milliárd korona, azaz több mint 10 milliárd forint tiszta nyereséggel zárta az évet.

A Miroslav Topolánek vezette jobbközép kormány döntése alapján Csehország eladja a prága-ruzynei repülőtér száz százalékát.

A pénzügyminisztérium elvárásai szerint a leendő stratégiai partnernek több mint 100 milliárd koronát kellene fizetnie a fővárosi légikikötőért. A kabinet egyben feladatul adta a pénzügyi tárca vezetőjének, Miroslav Kalouseknek, hogy kezdje meg a privatizációs tanácsadó cég kiválasztását. Az ágazat egyik legnagyobb üzletét levezénylő tanácsadó cég kiválasztásáról az idei év végéig születik döntés.

Az 1937 óta üzemelő prágai reptér tavalyi utasforgalma csaknem 12,5 millió fő volt, és ez a szám folyamatosan emelkedik. A reptér tavaly 1,1 milliárd korona, azaz több mint 10 milliárd forint tiszta nyereséggel zárta az évet.

A több mint kilenc négyzetkilométernyi összterületű reptér megvásárlása iránt várhatóan nagy lesz az érdeklődés.

A külföldi hírügynökség szerint a legnagyobb érdeklődők közé tartozik majd a bécsi Flughafen, a német Hochtief Airports, a francia Aeropor de Paris és a spanyol Abertis Airports, valamint a cseh-szlovák Penta és J and T befektető csoport is.

A 2250 alkalmazottat foglalkoztató légikikötőt jelenleg 51 légitársaság használja, napjainkban a cseh fővárosból a világ 105 városába indul közvetlen járat.

A cseh kormányfő szerint a cég száz százalékos részvénycsomagjának eladásából legalább százmilliárd, de más becslések szerint akár 120 milliárd koronás, azaz 1200 milliárd forintos bevételre is szert tehet az állam.

Az ügyletet a jövő év második felében szeretnék tető alá hozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást