Állati maradványból inkább legyen takarmány, mint gabonából?

InfoRádió / MTI
2008. június 3. 12:35
Az állati maradványok takarmányként való felhasználását sürgette az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal elnöke. Patrick Wall szerint etikai szempontból megkérdőjelezhető az a gyakorlat, hogy gabonával etetik az állatokat, miközben globális élelmezési válság van kialakulóban, és emberek milliói éheznek.

Az állati maradványok takarmányként való felhasználását sürgette az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal elnöke. A brit Times of London című lap azt írta: Patrick Wall szerint etikai szempontból megkérdőjelezhető az a gyakorlat, hogy gabonával etetik az állatokat, miközben globális élelmezési válság van kialakulóban, és emberek milliói éheznek.

A szakember annak az uniós rendeletnek az eltörlését szorgalmazza, amely tiltja, hogy sertéseket és házi szárnyasokat állati maradványokkal etessenek.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal elnöke hangsúlyozta: a tilalom fenntartásának nincs tudományos alapja, a felszabaduló gabonamennyiséget pedig emberi táplálékként lehetne hasznosítani.

Brüsszel 1996-ban tiltotta be az emlősökből származó hús és csont állati tápként való felhasználását a Nagy-Britanniában kitört szivacsos agysorvadás járvány miatt.