Clinton már kedden bejelenti visszalépését?

InfoRádió / MTI
2008. június 2. 22:21
Hillary Clinton szenátor az utolsó demokrata előválasztási forduló napján, kedd este beszédet tart New Yorkban legjelentősebb adományozói és támogatói előtt. Elemzők szerint bejelenti, hogy visszalép a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemből és riválisát, Barack Obamát támogatja.

Barack Obama ugyanaznap este Minneapolisban várhatóan kihirdeti: elegendő küldöttet szerzett a nyár végi denveri jelöltállító konvencióra a jelöltség megszerzéséhez.

Clinton és Obama stábja állítólag vasárnap este már egyeztetett a Demokrata Párt kampányáról az előválasztási periódus utáni időszakban. A Clinton-kampány vezetőit telefonon és e-mail üzenetekben értesítették, hogy szerepük a végéhez közeledik.

Tom Vilsack egykori iowai kormányzó, aki eddig Clinton egyik legállhatatosabb támogatója volt, úgy nyilatkozott: itt az ideje, hogy a volt first lady elismerje vereségét.

"Elég világos, hogy Obama szenátor lesz a jelölt" - közölte a politikus, aki korábban maga is pályázott az elnökjelöltségre.

Mint hozzátette, Clintonnak a keddi megméretés után gyorsan Obama mögé kell állnia.

A vasárnapi Puerto Ricó-i előválasztásokról az amerikai sajtó úgy számolt be, hogy Clinton biztos győzelmet aratott, és a jelöltség sorsa eldőlt, vetélytársa javára.

Barack Obama hétfőn Detroitban kijelentette: ő és Clinton novemberben együtt fognak dolgozni, jóllehet sokan attól tartanak, hogy a Demokrata Párt nem tud felülemelkedni a megosztottságon a hosszú, kemény jelöltállító küzdelem után.

"Kitűnően küzdött" - mondta a volt first ladyről az afro-amerikai szenátor, nem részletezve, hogy milyen novemberi együttműködésre gondol.

Valószínűleg az egészségügy-miniszteri posztot ajánlja fel Obama kampánystábja Clintonnak, mintegy méltóságteljes visszavonulást biztosítva számára - szivárgott ki az illinois-i szenátor környezetéből a hétvégén.

Bár korábban sok spekuláció volt arról, hogy Clinton Obama alelnökjelöltjeként szerepelhetne az elnökválasztáson, az afro-amerikai szenátor úgy tűnik, elhárítja Clinton egyes támogatóinak erre irányuló nyomását.

A keddi előválasztási fordulóban Dél-Dakota és Montana állam lakói nyilvánítanak véleményt az elnökjelölt-aspiránsok személyéről.