Beteget jelentettek a szlovák orvosok

Infostart
2008. május 30. 13:54
Tiltakozó munkabeszüntetést hirdetett péntekre a Szlovák Szakorvosok Uniója, az érdekvédelmi szervezet több pénzt követel az egészségügyi biztosítóktól.

A Szlovák Szakorvosok Uniója kétfrontos harcot hirdetett. Elégedetlen azzal a térítéssel melyet az egészségügyi biztosítók adnak munkájukért, a másik oldalon arra akarja rákényszeríteni az államot, hogy több pénzt juttasson az egészségügybe. Andrej Janco, a szakorvosok szervezetének elnöke szerint már elég volt az ígéretekből, itt az ideje, hogy az állam duplázza meg az egészségügy finanszírozásra szánt összeget.

Hivatalosan pénteken ugyan nincs orvossztrájk, csupán arra kérték a szakorvosokat, hogy jelentsenek beteget, ezzel indokolják távollétüket.

Andrej Janco szerint mielőbb lépnie kellene a minisztériumnak. "Nem tarthatunk fenn német színvonalú egészségügyet a szlovák pénzügyi keretből" - indokolta álláspontját. Az elnök úgy véli, hogy a betegek egészségét nem a meghirdetett munkabeszüntetés, hanem a minisztérium veszélyezteti.

A szakorvosok érdekvédelmi szervezetének felhívása azonban nem aratott osztatlan sikert, az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete már korábban jelezte, hogy nem csatlakozik a felhíváshoz. A béremelésről ők is tárgyalnak - elsősorban a kórházak képviselőivel, de a tiltakozásba nem kapcsolódtak be. Nem támogatta azt a Szlovák Orvosi Kamara sem.

A szlovák egészségügy áldatlan helyzetéről tájékozatták e héten Brüsszelben a szlovákiai egészségügyi dolgozók szakszervezetének tagjai az Európai Parlament szociális bizottságát. Õk is főleg az alacsony bérek és az ágazat alulfininaszírozottsága ellen tiltakoztak.

A kormány egyelőre kivár, bár úgy tudni, Robert Fico miniszterelnök elégedetlen a jelenlegi helyzettel, és egyre többet hallani a szakminiszter Ivan Valentovics lemondásáról vagy visszahívásáról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást