"Vagy lemond a kormányfő, vagy rákényszerítjük"

Infostart
2008. május 28. 13:16
Lemondásra szólította fel a korrupciós ügybe keveredett Ehud Olmertet Ehud Barak, a Munkapárt elnöke, izraeli védelmi miniszter, aki úgy véli, hogy a kormányfő nem tudja egyszerre vezetni az országot és megbirkózni személyes problémáival. Vele ért egyet a közvélemény is: egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 70 százaléka nem hisz Olmertnek.

Ehud Barak egy nappal az után szólította fel lemondásra Ehud Olmertet, hogy tanúvallomást tett az izraeli igazságszolgáltatás előtt egy amerikai üzletember, Morris Talansky, aki 15 év alatt összesen 150 ezer dollárt adott tisztázatlan körülmények között a kormányfőnek.

Barak szerdai jeruzsálemi sajtókonferenciáján úgy vélekedett: a miniszterelnöknek "fel kell hagynia a kormány napi feladatainak irányításával". Ha nem hajlandó távozni, akkor a Munkapárt kikényszeríti az előrehozott választásokat - tette hozzá.

Barak a Munkapárt vezetőivel és Olmerttel is konzultált a bejelentés előtt. Ha Olmert Kadimája elveszíti legerősebb koalíciós partnerét, akkor parlamenti többség nélkül marad.

Olmert nem csak Barak és a Munkapárt bizalmát veszítette el, hanem a Kadimáét is, s ami még fontosabb: a közvéleményét. A legfrissebb felmérésből ugyanis kiderül, hogy a megkérdezettek 70 százaléka nem hiszi el Olmert magyarázatát, hogy a pénzt kizárólag kampányai finanszírozására fordította.

Még rosszabb hír Olmert számára, hogy a Kadima szavazóinak 51 százaléka sem hisz neki.