A szmog és az eső miatt is aggódnak az olimpia szervezői

Infostart
2008. május 28. 21:30
Drasztikusan megemelkedett a légszennyezettség szintje kedden Pekingben, mindössze 2 hónappal az ötkarikás játékok kezdete előtt. A hatóságok arra figyelmeztették a légzési problémákkal küzdő lakosokat, hogy maradjanak otthon. A szmog mellett az eső miatt is fáj a szervezők feje.

Kedden Peking levegőminőségét súlyosan szennyezettnek minősítették, ami elsősorban a Mongóliából érkező homokvihar következménye - jelentette a pekingi környezetvédelmi iroda.

Az illetékesen azt tanácsolják porallergiás, asztmás lakosoknak, hogy kerüljék a szabadtéri tevékenységet. Az ehhez hasonló homokviharok általában március és április környékén nehezítik meg a pekingiek életét.

A kínai főváros légszennyezettsége már régóta téma a sportolók körében: a kétszeres olimpiai bajnok Haile Gebrselassie azért nem indul maratoni távon, mert attól tart, hogy a szmog súlyosan károsítja az egészségét. A világklasszis hosszútávfutó egyébként asztmában is szenved.

Elmoshatja az eső a Madárfészket

Peking továbbra is megtesz mindent, hogy eloszlassa a szmog miatti aggodalmakat: a város vezetősége nemcsak a Pekingben található nagy gyárak működését fogja korlátozni az olimpia idejére, de a környező tartományok szennyező gyárainak tevékenységét is korlátozni fogja, hogy biztosítsa a főváros felett a kék eget.

Az állami média arról is beszámolt, hogy Kína egy második időjárási műholdat lőtt fel, ezzel is elősegítve az előrejelzések pontosságát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint, ha szükség lesz rá, akkor a nagy szmog miatt későbbre halaszthatnak sporteseményeket.

A szervezők feje azonban nemcsak a légszennyezettség, hanem az eső miatt is fájhat, hiszen előrejelzések szerint az augusztus 8-ai nyitóünnepséget elmoshatja az égi áldás - pláne azért, mert a nemrég átadott és Madárfészeknek keresztelt olimpia stadionnak nincsen teteje.