Lopott bálnahúsból épített házat

Infostart
2008. május 23. 06:30
A Greenpeace japán tagozata azzal vádolta meg a bálnavadászokat, hogy lopják a drága bálnahúst. Az aktivisták azt állítják: négy hónapon át tartó nyomozást folytattak, és a leleplezéssel akarjákellehetleníteni a bálnavadászatot.

Japán azzal válaszol nemzetközi bírálóinak, hogy a bálnavadászatot "tudományos kutatási" céllal folytatja. Az aktivizmusáról ismert Greenpeace szerint azonban valójában milliós üzletről van szó.

A szervezet azt állítja, hogy több hónapos nyomozást folytatott az állami alkalmazásban álló bálnavadászok korrupt magatartásáról, és kiderítette, hogy azok titokban ellopják a legjobb húst, amit aztán különböző éttermeknek játszanak át, persze jó pénzért.

Drága hullámpapír

A tokiói hatóságok bejelentették: eleget tesznek a Greenpeace követelésének, és nyomozást kezdenek az ügyben. A szervezet a japán bálnavadász flotta zászlóshajója, a Nissin Maru legénységének 12 tagját vádolja.

A felek között nem éppen a legszívélyesebb a viszony, a hajón dolgozók ugyanis egy ízben az antarktiszi vizeken elfogták a Greenpeace őket kísérő aktivistáit - akik azt állították, hogy bántalmazták őket.

A Greenpeace szerint a dolgozók poggyásznak álcázva csempészték ki a bálnahúst a szárazföldre, ahol éttermek és boltosok megbízottainak adták át. A környezetvédők azt állítják, megkaparintottak egy 23 kiló húst tartalmazó dobozt, amelynek értéke 3 ezer dollár. A dobozon lévő cimke szerint azonban csak hullámpapír volt benne.

A Greenpeace szerint az egyik halász házat tudott építeni magának a kicsempészett húson nyert pénzből. A kilétüket eltitkoló aktivistáknak több étterem is elismerte, hogy a napokban illegális szállítmányt vár az idei vadászévadban elejtett bálnák húsából. Elméletileg a japán halászati hivatalnak kellene először beárazni a húst és azt csak június végén szállítanák leghamarabb az éttermeknek.

Nem titkolják

A vadászatot szervező Bálnakutatási Intézet vezetője, Isikava Hadzsime viszont azt mondta: nincs rejtegetnivalója. "Mindig adunk egy kis mennyiségű húst a vadászoknak, hogy megköszönjük nehéz munkájukat. A hagyomány fennmarad és nincs benne semmi törvénytelen" - mondta.

Japán azzal érvel a bálnavadászat mellett, hogy "kutatási tevékenysége" döntő fontosságú ahhoz, hogy megértsük a bálna populációk táplálkozási, migrációs és egyéb szokásait.

A kereskedelmi célokat szolgáló bálnavadászatot egy nemzetközi szervezet 1986-ban betiltotta. A húst azonban piaci áron lehet értékesíteni, hogy abból újabb expedíciókat szervezzenek.