Mérges kígyók és járványok fenyegetik a túlélőket

Infostart
2008. május 22. 15:28
Mianmarba érkezett Ban Ki Mun, az ENSZ-főtitkára, hogy megpróbálja meggyőzni a délkelet-ázsiai állam katonai vezetését: fogadják el a Nargis ciklon mintegy 2,5 millió károsultjának nyújtandó segélyprogramokat. A Baptista Szeretetszolgálat főigazgatója az InfoRádióban arról számolt be, hogy egyre súlyosabb a járványveszély, és mérges kígyók is fenyegetik a túlélőket.

A látogatás célja elsősorban az életmentés egy olyan katasztrófa után, amelynek már eddig 133.600 halálos áldozata és eltűntje volt - jelentette ki még Bangkokban a távirati iroda tudósítása szerint a világszervezet első embere.

Ban Ki Mun - akinek személyében 1964 óta első ízben jár ENSZ-főtitkár az országban - a tervek szerint tárgyal Thein Szein tábornok kormányfővel, majd a Nargis ciklon által május 3-án leginkább sújtott Iravádi-delta vidékére utazik. Ezek után várhatóan fogadja őt Than Sve, a katonai junta első embere.

A Nyugattal szemben gyanakvó junta erős nemzetközi nyomás alatt áll, hogy tárja szélesebbre a kaput a mentőakciók előtt, miután kiderült, hogy megszűrik és lassítják a nemzetközi segélyeket.

A mianmari hivatalos média azonban egyetlen szóval sem említette az ENSZ-főtitkár látogatását. Az állami rádió és televízió azt hangsúlyozta, hogy folyamatosan érkeznek a segélyek a szerencsétlenül jártakhoz és figyelmeztettek: az áldozatoknak nem szabad hinniük azoknak a híreknek, amelyeket különböző "destruktív elemek" gyártanak az országban és annak határain kívül.

Megfigyelik őket

A Baptista Szeretetszolgálat főigazgatója az InfoRádióban arról számolt be, hogy a Mianmarban dolgozó önkénteseik még mindig nem juthattak el a Nargis ciklon által leginkább sújtott térségbe, az Iravádi folyó deltájába.

Szilágyi Béla hangsúlyozta: még mindig rengeteg olyan túlélő van, aki semmilyen vagy csak minimális segítséget kap, egyes vidékeken napi egy marék rizs az élelmiszer-fejadag.

Nincs tiszta ivóvíz, terjed a tífusz és a hasmenés, a monszun beköszöntével pedig elszaporodnak a szúnyogok, amelyek maláriát és Dengue-lázat terjesztenek. Az áradások miatt a mérges kígyók is kisebb területre zsúfolódtak össze, így ezek is nagy veszélyt jelentenek - tette hozzá.

A főigazgató szólt arról is, hogy a külföldi segélymunkások többsége nem mozoghat szabadon, nekik is a korábbi fővárosban, Jangunban kellett maradniuk. A helyi kormányzat megfigyelteti őket, lehallgatják telefonhívásaikat, és korlátozzák az internetforgalmat.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szilágyi Béla
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást