Lezuhant egy vadászrepülő a Vajdaságban

Infostart
2008. május 22. 12:01
A Vajdaság felett egy dél-bánáti falu szélétől néhány méterre lezuhant egy szerb katonai repülőgép. A pilóta katapultált és életben maradt. A vadászgépet Románia és Jugoszlávia fejlesztette ki 1974-ben, és ma már csak 4 van belőle aktív szolgálatban.

Röviddel a tegnapi szerencsétlenség előtt a katonai repülőgép igen alacsonyan átrepült Újvidék felett. Ez szokatlan jelenség az utóbbi időben, mivel a délszláv testvérháború után katonai gépek csak ritkán repülnek a Vajdaság, főleg Bácska felett.

Ezért ott arra is gondoltak, hogy a katonai repülőgép netán a szerb kormányalakító koalíciós tárgyalásokat igyekszik felgyorsítani.

A 23 évvel ezelőtt gyártott vadászgép 600 kilométeres sebességgel repült, pilótája pedig egy 37 éves őrnagy volt, aki katapultált, és életben maradt - sérülései nem életveszélyesek.

Érdekesség, hogy az egy- és kétüléses vadászgéptípust Románia és Jugoszlávia közösen fejlesztette ki. Erről maga Ceausescu román, illetve Tito jugoszláv elnök személyesen döntött 1974-ben. A szerb légierőnek még több mint 30 ilyen gépe van.

A lezuhant gépen márciusban végezték el a nagyjavítást, és a szavatolt 1000-ből eddig csak 40 órát volt levegőben. A pilóta idén 18 órát repült.

A dél-bánáti falucska utolsó házaitól alig néhány méterre földbe csapódó gép felrobbant és teljesen megsemmisült. A kertekben és a földeken dolgozók közül senki sem sérült meg.

A szerb légierő illetékesei azt állítják, hogy ezekből az 1974-ben tervezett gépekből csak 4 van aktív szolgálatban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást