Berlusconit pszichiátriára akarják küldeni

Infostart
2008. május 20. 20:45
Silvio Berlusconinak pszichiátriai segítséget kellene kérnie, hogy kezeljék a nőkkel szemben tanúsított soviniszta magatartását - véli egy spanyol kormány egyik női minisztere. Az elmúlt napokban a spanyol kabinet több tagja is kikelt Olaszország ellen.

Bibiana Aido spanyol esélyegyenlőségi miniszter asszony szerint jó lenne, ha az olasz kormányfő segítséget kérne, miután kigúnyolta azt a spanyol kabinetet, ahol áprilisban 17-ből 9 tárcát női politikus kapott. Berlusconi nem sokkal a spanyol kormány névsorának ismertetése után azt találta mondani, hogy a spanyol kabinet "túl rózsaszín", és biztosan sok gond lesz az irányításával.

Az olasz miniszterelnök nem sokkal később szintén bejelentette 21 fős kabinetjét, amelyben mindössze 4 nőnek biztosított miniszterséget. Egyikük az a Mara Carfagna, aki egykoron még televíziós showműsorokban szerepelt.

A spanyol-olasz retorikai háborúnak Aido miniszter-asszony megnyilvánulása volt a legutóbbi fejezete. Pénteken Spanyolország női miniszterelnök-helyettese kelt ki az olasz kormány bevándorlás-politikája ellen, miután 400 külföldit vettek őrizetbe Olaszországban.

A spanyol kormány visszautasítja az erőszakot, a rasszizmust, valamint az embergyűlöletet, és nem támogatja azt, ami Olaszországban történik - jelentette ki Maria Teresa Fernandez de la Vega.

Vasárnap a spanyol foglalkoztatási és bevándorlásügyi miniszter is megszólalt az ügyben. Celestino Corbacho azzal vádolta Berlusconit, hogy kormánya kriminalizálni akarja a bevándorlást.

Franco Frattini olasz külügyminiszter szerint a spanyol kormánytagoknak nem kéne beavatkozniuk az olasz belügyekbe, és különben is: a két ország a bevándorlás kérdésében már jó ideje szorosan együttműködik, mivel ez közös érdekük.

Egy olasz napilapban nemrég közzétett közvélemény-kutatás szerint 10-ből 7 olasz tartja jó ötletnek, ha a hatóságok leveszik a bevándorlók ujjlenyomatait és DNS-mintáit, sőt sokan azonnali kiutasításukat is támogatnák.