Izrael hamarosan dönt a Gázai övezetről

InfoRádió / MTI
2008. május 18. 12:08
Közeleg az izraeli döntés időpontja a Gázai övezetről - jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a heti kormányülés elején.

Az izraeli kormányfő szerint a kabinetnek meggyőződése, hogy semmilyen körülmények között nem engedhető meg, hogy a helyzet továbbra is úgy alakuljon Izrael déli határain, mint az utóbbi hónapokban. Éppen ezért nagyon közeledik az időpont, amikor dönteni fognak a helyzet kezeléséről - tette hozzá Ehud Olmert.

Izrael déli részét rendszeresen rakétákkal lövik a Hamász palesztin iszlamista szervezet harcosai a Gázai övezetből, amelyet 2007 júniusában ellenőrzésük alá vontak. Az utóbbi napokban több izraeli kormánytag sürgette, hogy nagyszabású katonai akcióval "törjék le" a Hamászt.

A palesztin szervezet ugyanakkor bejelentette, hogy hétfőn delegációt küld Egyiptomba az Izraellel való fegyverszünetről folyó tárgyalások újabb fordulójára. A Hamász azt reméli, hogy a rakétatámadások leállításáért cserébe Izrael véget vet a Gázai övezet blokádjának, a területre való behatolásoknak, valamint újra megnyitják az átkelőket.

Izrael a rakétatámadások leállítása mellett azt is követeli, hogy vessenek véget a Sínai-félszigeten keresztüli, a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészetnek, és érjenek el haladást a Gázai övezet határán 2006 nyarán elrabolt izraeli katona, Gilád Salit szabadon bocsátása ügyében.