Ismét emelték az áldozatok számát

InfoRádió / MTI
2008. május 17. 11:43
Kínában a hivatalos adatok szerint megközelítette a 29 ezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma. A pekingi kormányszóvivő közölte: eddig összesen 28 ezer 881 halálesetet erősítettek meg a hatóságok; a sérültek száma csaknem 200 ezer.

Az Új-Kína hírügynökség, helyi illetékesekre hivatkozva, ugyanakkor arról számolt be, hogy csak a Szecsuan tartománybeli Tejang városban 20 ezren vesztették életüket. A hatóságok járványoktól tartanak a földrengés sújtotta területeken, mert még mindig több ezer holttest van a romok alatt.

A térség egyik magas rangú pártvezetője azt mondta: egyre melegebb az idő, és így bármikor járvány törhet ki. Paj Li-cseng arról is beszélt, hogy az utak sok helyen még mindig járhatatlanok, a repülőről ledobott ivóvíz és élelmiszer pedig jóval kevesebb, mint amennyire a túlélőknek szükségük lenne.

Szecsuán tartományban a Richter-skálán mért 7,9-es erősségű földrengés miatt több mint 4,8 millió ember vált hajléktalanná.

Közben több ezer ember menekült el a hétfői földrengés epicentrumához közel fekvő Pejcsuan közeléből, miután átszakadtak egy tó körüli gátak; az emberek a közeli dombok felé futottak. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.