Fico nevetségesnek tartja a magyar érveket

InfoRádió / MTI
2008. május 17. 11:36
A szlovák kormányfő szerint a magyar fél "nagyon nevetséges ürüggyel" indokolja Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök szlovákiai látogatásának halogatását.

Robert Fico a TASR hírügynökségnek arról beszélt, hogy nincs könnyű helyzetben a magyar kormány, mert olyan közeg veszi körül, amelyben a politikai pártok azon versengenek, hogy melyikük a nemzetibb.

A szlovák miniszterelnök szerint Gyurcsánynak Szlovákiában szembesülnie kellene azzal, hogy a szlovák kormány "abszolút korrekt módon" bánik a nemzetiségi kisebbségekkel, és olyan kínos dolgokról is beszélnie kellene, mint a pilisszentkereszti szlovákok esete.

A magyar külügyminisztérium csütörtökön közölte Juraj Migas budapesti szlovák nagykövettel: a miniszterelnökök találkozóját megelőző egyeztetések még nincsenek olyan stádiumban, hogy a találkozónak értelme lenne.

Mindezek előzménye az volt, hogy Ján Slota, Robert Fico koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt magyarellenes kirohanásairól ismert elnöke a kormányfő jelenlétében lovasbohócnak nevezte Szent Istvánt, amit Robert Fico szó nélkül hagyott.

A miniszterelnök azóta sem határolódott el Ján Slota kijelentésétől, mint ahogy a korábbiaktól sem, noha ez az elvárás az európai intézmények részéről is többször megfogalmazódott.