Róma bekeményít

Infostart
2008. május 16. 06:40
A jelentős roma bevándorlás miatt visszaállítaná az ellenőrzést a határain Olaszország. Az új római kormány az után terjesztette be a javaslatát, hogy Nápolyban egy roma fiatal megpróbált elrabolni egy olasz csecsemőt. Az uniós jog szerint egy tagállamnak joga van bizonyos esetekben eltérni a közösségi szabályoktól, a nyáron így tesz valószínűleg Ausztria is, amely a labdarúgó Európa Bajnokság idejére kér majd felmentést a schengeni szabályok alól.

Romák táboraira támadtak olasz fiatalok kedd este Nápoly külvárosában, Ponticelliben. Több tábort Molotov koktéllal gyújtottak fel. Ez volt a válasz arra, hogy a napokban egy 16 éves romániai roma lány megpróbált elrabolni egy olasz csecsemőt. Csütörtökön pedig olasz rendőrök razziáztak egy Nápoly melletti romatáborban, ahonnan 50 illegális bevándorlót állítottak elő.

Az InfoRádió által megkérdezett Olaszország-szakértő szerint a roma kérdés évtizedek óta húzódik Olaszországban, emellett ugyanolyan súlyú, csak nem ilyen látványos gondot okoznak az albánok is. Szabó Győző azt mondta, főként a helyiek türelme, a nyelvrokonság és a magas életszínvonal vonzza a románokat Olaszországba.

Az új olasz kabinet a napokban olyan javaslatot terjesztett a parlament elé, amellyel fékezné az illegális bevándorlást: Silvio Berlusconi visszaállítaná az ellenőrzést Olaszország határain.

Szabó Győző szerint érthető a kormányfő terve, mint mondta, indokoltnak is találja nagyon sok esetben. "Bizonyos területen nagy volt bürokratikus szigorúság volt, ám aki akart, mégis csak átcsúszott, és változatlanul érkeznek a románok" - hangsúlyozta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást