McCain: Megnyerem az iraki háborút, és megölöm Bin Ladent!

Infostart
2008. május 16. 09:40
John McCain, a Republikánus Párt elnökjelöltje ismertette programját arra az esetre, ha novemberben az Egyesült Államok vezetőjévé választják meg. A 72 éves politikus tervei között szerepel az iraki háború megnyerése, Oszama bin Laden megölése és a kérdések órájának bevezetése.

John McCain republikánus elnökjelölt tegnap kijelentette: ha elnöknek választják, 4 éven belül megnyeri az iraki háborút, megöli vagy elfogja Oszama bin Laden terroristavezért, megállítja Irán és Észak-Korea nukleáris ambícióit, és brit mintára bevezeti a törvényhozásban a kérdések óráját.

A 72 éves politikus Ohióban tartott kampánybeszédében kijelentette: Irak működő demokrácia. Ugyan még mindig vannak erőszakos cselekmények, de számuk csökken. Véleménye szerint 2013-ra meg fogja nyerni a háborút, és a legtöbb amerikai katona 2013 januárjára már otthon lesz.

Az elnökjelöltségért küzdő demokrata párti Barack Obama és Hillary Clinton is azt hangoztatja, hogy megválasztásuk esetén rövid időn belül megkezdenék a csapatok kivonását az 5 éve megszállt országból. Ezt a gondolatot McCain vakmerőnek nevezte.

Az arizonai republikánus szenátor elképzelése szerint az amerikai katonáknak még sokáig ki kell tartaniuk Irakban, ahol később is jelen kell maradnia Amerikának, úgy ahogy azt tette Japánban, Dél-Koreában és Németországban.

Még mindig tele van energiával

A politikus éppen az új elnök januári beiktatásán lesz 72 éves, így ha őt választanák meg, ő lenne a legidősebb hivatalba lépő amerikai vezető. McCain szerint még mindig tele van energiával, és ezt sugallja a programjának többi része is: a gazdasági növekedés felgyorsítása, adócsökkentés, a több millió illegális bevándorlónak munkahelyteremtés, és végül a darfúri népirtás megállítása.

A politikus terveiben szerepel az is, hogy brit mintára bevezetné a kérdések óráját, vagyis az amerikai törvényhozás mindkét házában válaszolnia kellene a képviselők által felvetett kérdésekre és kritikákra.