Gyerekek égtek halálra az olajpokolban

Infostart
2008. május 16. 22:04
Gyerekek is meghaltak az újabb nigériai olajvezeték-robbanásban, amelyet egy földgyalu okozott. A korábbi fővároshoz, Lagoshoz közeli faluban történt katasztrófa halottjainak számát százra becsülik.

A tűzoltók pénteken már második napja küzdöttek a legutóbbi nigériai olajvezeték-robbanás miatt keletkezett lángokkal. A Vöröskereszt szerint legkevesebb százan meghaltak, amikor egy bulldózer megrepesztett egy földbe ásott olajvezetéket, aminek hatására az felrobbant.

A Nigéria legnagyobb városától, Lagostól 50 kilométerre fekvő faluban az áldozatok között több gyerek is volt. A detonáció nyomán lángra lobbant egy iskola, tizenöt otthon és többtucat autó. Sokakat a kialakuló pánikban tapostak halálra. Szemtanúk azt mondták, hogy az áthatolhatatlan lángok miatt nem lehetett a túlélők közelébe férkőzni.

A Nigériai Katasztrófaügyi Ügynökség ugyanakkor ennek ellentmondva csak tízre becsülte a halottak számát.

Az ezredforduló óta 1200 ember halt meg olajvezetékek felrobbanása következtében. A tragédiák kiváltó oka szabotázs vagy a csövek megcsapolása volt. A nagy olajcégek jövedelmeiből jelentősebb részt követelő elszegényedett helyi közösségek militánsai gyakran a vezetékek elleni szabotázsakciókkal próbálnak nyomást gyakorolni a multicégekre.

Nigéria a világ nyolcadik legnagyobb olajexportőre és Afrika legnagyobb olajkitermelője. Az ország természeti kincsei ellenére a lakosok nagy része napi két dollárból él, és sokan a hatalmas kockázat ellenére is megpróbálnak minden lehetséges módszerrel fűtőanyaghoz jutni.

A vezetékeket általában bűnbandák csapolják meg, hogy eladják az olajat, és miután távoznak, a helyi lakosok próbálnak maguknak is szerezni a fűtőanyagból. A lagosi rendőrség szerint azonban a legutóbbi robbanás nyilvánvalóan baleset volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást