"Elveszítjük a heroin elleni háborút"

Infostart
2008. május 16. 21:20
Súlyos bírálatok érik Nagy-Britannia szervezett bűnözés elleni ügynökségét, mert képtelen visszaszorítani a heroin-kereskedelmet. Az ok a szervezet belső viszálya.

A brit Súlyos Szervezett Bűnözés Elleni Ügynökség, a Soca tegnap közzétett jelentésében nem rejti véka alá, hogy amíg előrehaladást értek el a csalások és a fegyverrel elkövetett bűntettek terén, a heroin-kereskedelmet nem sikerült felszámolni, vagy legalábbis visszaszorítani.

A szervezet önbírálatát jól jelzi az a tény, hogy a heroin utcai ára 2004 óta 10 fonttal esett, ami a megnövekedett utánpótlásra utal. A kábítószer elleni küzdelmük annak ellenére is sikertelen, hogy az ügynökség legnagyobb kirendeltsége a világ legjelentősebb ópiumtermesztő országában, Afganisztánban működik.

Az ügynökséget már korábban is érték bírálatok, például arra vonatkozóan, hogy túl nagy a vezetőség: összesen 10 igazgató, és 31 helyettes irányítja.

Bill Hughes, a Soca főigazgatója a kritikákra reagálva elmondta, hogy a bírálatok aláássák az ügynökök munkáit. Van néhány elégedetlen ember, de ők nagyon kevesen vannak. Ha mondanivalójuk van, akkor vannak más utak is, hogy ezt megtegyék - mondta a vezető, aki szerint a belső bírálatok rossz hírbe hozzák a kollégáit, és szégyenteljesek.

Tavaly Nagy-Britanniában a kábítószer elleni hatósági akciók száma kevesebb volt, mint egy évvel ezelőtt, ugyanis nagyobb hangsúlyt fektettek a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények, valamint a bevándorlók bűntetteinek visszaszorítására.