Az amerikai autósok utolsó reménye

Infostart
2008. május 16. 19:15
George Bush konkrét eredmények nélkül zárja izraeli utazását, körútja következő állomásán, Szaúd-Arábiában azonban azt reméli, sikerül valamit elérnie a növekvő olajárak kérdésében. Az amerikai elnök közben továbbra is azt mondja: meggyőződése, hogy lehetséges az izraeli-palesztin béke.

"Lehetséges a béke, amikor a fiatalok közösen gondolkodnak" - mondta izraeli fiataloknak George Bush, amikor látogatást tett a Bibliai Földek múzeumában. Ez volt a zsidó állam 60. születésnapja alkalmából tett látogatásának utolsó programja.

Az emelkedett szavak ellenére az izraeli-palesztin békefolyamatban egyelőre nincs elmozdulás, annak ellenére, hogy a Bush-kormányzat szerint az év végére létrejöhet az Izraelt elismerő, önálló palesztin állam. Ennek az is az oka, hogy az izraeli és a palesztin vezető támogatottsága is alacsony honfitársai körében, a Gázából kiinduló támadások, illetve izraeli részről az energiaszállítmányok visszatartása pedig szintén nem erősíti a felek között a bizalmat.

George Bush és az amerikai közvélemény is többet remél az elnök szaúdi látogatásától. Az elnököt Abdullah király fogadja majd Rijád közeli farmján - a hivatalos nyilatkozat szerint azért, hogy megemlékezzenek a hivatalos amerikai-szaúdi kapcsolatfelvétel 75. évfordulójáról.

Valójában azonban az elnök a benzináremelkedés miatt dühös amerikai autósok nevében kilincsel - azt szeretné elérni, hogy hagyományos szövetségese és a világ egyik legnagyobb olajexportőre növelje a kitermelést és ezzel segítsen lenyomni az árakat.

Egy hasonló kérést a szaúdiak januárban már elutasítottak. A magas energiaköltségek azonban egyre inkább bénítóan hatnak a George Bush szerint is "olajfüggő" amerikai gazdaságra. Ráadásul Szaúd-Arábia burkoltan elismerte: fel tudna lépni, mivel napi 11 millió hordó kitermelésére van kapacitása, miközben ennek most csak nyolcvan százalékát termeli ki.

Amerikai olajpiaci elemzők ettől a látogatástól sem várnak sokat, legfeljebb jelentéktelen gesztusokat. Anthony Cordesman, a washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének elemzője például azt mondta: "Nem világos, hogy mivel motiválhatnánk Szaúd-Arábiát. Nem tudjuk elhozni a békét a térségben. Nem szállítunk elég fegyvert. Nem tudjuk úgy formálni Irakot, ahogy a szaúdiak szeretnék. Gondokat kreálunk Irán-politikánkkal - és a piacot nem mi, hanem Kína, India és általában Ázsia irányítja".

Mások megjegyzik, hogy a szaúdi királyi család és George Bush is annyira népszerűtlen a szaúdiak körében, hogy a kormány nem fog látványosan kezdvező gesztust tenni. A korábban felhőtlen viszonyt szeptember 11. alaposan megtépázta. Washington ugyanis a szaúdiakat hibáztatta a szélsősések megerősödéséért, amit a sivatagi királyságban nem vettek jó néven.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást