A földrengés sújtotta Szecsuanba látogatott a kínai elnök

InfoRádió / MTI
2008. május 16. 06:25
Hu Csin-tao kínai elnök péntek reggel a földrengés sújtotta Szecsuan tartományba utazott, hogy vigaszt nyújtson az áldozatoknak és megtekintse a mentési munkákat. A kormány közben vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, miért omlott össze olyan sok iskola a természeti csapás következtében.

Az Újkína hírügynökség jelentése szerint, Hu találkozni fog a mentésben részt vevő katonákkal és egészségügyiekkel.

Hétfő óta a délnyugat-kínai tartományban tartózkodik Ven Csia-pao kormányfő is, aki többek között felkereste a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földrengés epicentrumában fekvő Jinghsziut, ahol közölte: ez volt a Kínai Népköztársaság fennállása óta (1949) a legsúlyosabb földrengés az országban.

A kormány csütörtöki becslése szerint a halálos áldozatok száma elérheti az 50 ezret is. Ebbe a romok alatt rekedteket is beleszámítják, akiknek a napok múlásával egyre csökken az esélyük a túlélésre.

Pejcsuan járási székhelyen legalább 600 embert sikerült élve kiemelni a romok alól. A városban összeomlott a régi épületek 80 és az újabb építésű házak 60 százaléka. Nem végleges adatok szerint a halálos áldozatok száma ötezer, és 10 ezer helyi lakos szenvedett különböző fokú sérüléseket.

Közben vizsgálat indul annak kiderítésére, miért omlott össze olyan sok iskola a földrengés következtében.

Han Csin, az oktatási minisztérium illetékese,akit az Új-Kína hírügynökség idézett, leszögezte: amennyiben kiderül, hogy a sorozatos katasztrófákat építési problémák okozták, a felelősök szigorú büntetésre számíthatnak.

Michele Montas ENSZ-szóvivő csütörtökön közölte, hogy a világszervezet kész bármilyen segítséget megadni Kínának a földrengés következményeinek felszámolásához. A szóvivő elmondta, hogy az ENSZ pekingi koordinátora, aki szoros kapcsolatot tart a kínai hatóságokkal, felajánlotta nekik a világszervezet szolgálatait. Az ENSZ bármikor kész megkezdeni a földrengés károsultjainak élelmiszerrel, építőanyaggal, sátrakkal és ivóvízzel való ellátását és kész kedvezményes hitelt is nyújtani az ENSZ katasztrófaalapjából - tette hozzá a szóvivő.