Rekordösszegű kártérítést kell fizetniük a spammereknek

Infostart
2008. május 15. 21:30
Rekordösszegű, 230 millió dolláros kártérítést kell fizetniük azoknak a spammereknek, akik kéretlen levelekkel árasztották el a MySpace felhasználóit - döntött egy Los Angeles-i bíróság.

A spamkirályként emlegetett Sanford Wallace és társa, Walter Rines rendszeresen kéretlen reklámleveleket küldözgetett a közösségi porták több százezer regisztrált tagjának. A spammerek szerencsejáték-oldalakra vagy felnőtt tartalmakat kínáló weblapokra próbálták csábítani a felhasználókat a több mint 700 ezer kéretlen levéllel.

A MySpace megelégelte a spameket, pert indított és a bíróság végül a közösségi portálnak adott igazat.

A spammereknek mintegy félmillió dollár bevétele származott a kéretlen levelekből. A törvények értelmében levelenként 300 dolláros kártérítést lehet kiszabni, így a spammereknek összesen 230 millió dolláros kártérítést kell fizetniük. Az kérdés, honnan teremtenek elő ennyi pénzt, vagyis korántsem biztos, hogy a társaság hozzájut az összeghez. Ez az eddigi legmagasabb büntetés, amelyet hasonló ügyben kiszabtak kártérítésként.

"A zéró tolerancia elvet valljuk azokkal szemben, akik megpróbálnak az oldalainkon illegális tevékenységeket végezni. A döntés mérföldkövet jelent" - mondta Hemanshu Nigam, a MySpace biztonsági vezetője.

Sanford Wallace az egyik leghírhedtebb spammer, ugyanis cége egyetlen nap alatt 30 millió kéretlen elektronikus reklámlevelet küldött el a világ minden tájára.

A bírósági ítélettel eltiltották a spammereket a hasonló tevékenységek végzésétől, ám az is kérdéses, hogyan tudják ezt érvényesíteni.