Százezren vesznek részt a kínai földrengés áldozatainak mentésében

InfoRádió / MTI
2008. május 14. 08:18
A Szecsuan (Sichuan) tartománybeli Jinghsziüben (Yingxiu) a város 10 ezer főnyi lakosságából alig 2300-an élték túl a katasztrófát. A hivatalos adatok szerint a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű hétfői földrengés áldozatainak száma Szecsuan tartományban 12 ezer.

A város 10 ezer főnyi lakosságából alig 2300-an élték túl a katasztrófát, és közülük is legalább ezren szenvedtek súlyos sérüléseket - jelentette szerdán a helyi hatóságokra hivatkozva az Új Kína hírügynökség.

Li Si-ming (Li Shiming), Szecsuan tartományi székhelye, Csengtu (Chengdu) katonai körzetének parancsnoka előzőleg a sohu.com internetes hírportál szerint szerdán közölte, hogy megkezdték a élelmiszer ejtőernyőkkel való ledobását a Vencsuan (Wenchuan) járásban található Jinghsziübe.

A katonai hatóságok már kedden egy ejtőernyős alakulatot küldtek a helyszínre, de a rossz idő miatt nem tudták bevetni őket. A légierő helikopterei mintegy 12,5 tonna segélyt és a mentéshez szükséges felszereléseket szállítottak Szecsuan tartományba.

Kedden mintegy 20 ezer fős erősítést vezényeltek a térségbe, őket szerdán 30 ezer másik katona követi, akik légi úton, vasúton, közúton, sőt gyalog próbálnak meg eljutni a katasztrófa sújtotta övezetekbe.

Összesen 100 ezer rendőr és katona vesz részt a Kína délnyugati részét sújtó földrengés áldozatainak mentésében - mondta szerdán Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő.

Közben a hadsereg szóvivője bejelentette: a földmozgás epicentrumának közelében több várost a földdel tett egyenlővé a természeti csapás, ezeken a településeken gyakorlatilag egyetlen épület sem maradt épségben.

Kedd esti hivatalos adatok szerint a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű hétfői földrengés áldozatainak száma Szecsuan tartományban 12 ezer.

George Bush amerikai elnök felajánlotta Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfőnek az Egyesült Államok segítségét a pusztító erejű földrengés után. A washingtoni Fehér Ház korábban bejelentette, hogy 500 ezer dollár segítséget nyújt Pekingnek.