Mianmar: kirabolják a ciklon túlélőit?

Infostart
2008. május 14. 11:34
A külvilág egyre nagyobb aggodalommal figyeli a mianmari ciklon segítségre szoruló túlélőinek helyzetét. A katonai kormányzat bírálói azzal vádolták meg a juntát, hogy nem a katasztrófa sújtotta területekre küldi a külföldről kapott segélyt. A kormányzat továbbra sem engedi, hogy külföldi szakemberek vegyenek részt a segélyek elosztásában.

Az ENSZ és egyes nyugati országok már egyenesen arról beszélnek, hogy a Nargis ciklon túlélőit "kirabolták". Miközben nem éppen hatékony módon folyik a segélyek elosztása, az Irravadi-deltavidéken az intenzív esőzés még jobban megnehezítette a napok óta éhező, több százezer ember megsegítését.

Bár egyre több külföldi segély jut be az egykori Burmába, a külvilág további intenzív nyomásgyakorlással próbálja meggyőzni a tábornokokat arról, gyorsítsák fel az akciót. Ügynökségek becslése szerint eddig csak a szükséges mennyiség 10 százaléka jutott be.

Michel Montas ENSZ-szóvivő szerint aggodalmak merültek fel, hogy a hatóságok olyan vidékekre irányítják át a segélyt, amelyek nem a katasztrófa sújtotta vidéken találhatók. Elhangzottak olyan vádak is, hogy a külföldről küldött, magas kalóriatartalmú ételek helyett gyenge minőségű segély jut a túlélőkhöz.

Egyre több helyen tűnnek fel olyan, másokhoz képest szerencsés lakosok, akik maguk kezdenek ételosztásba. Egy magán-segélyakcióra indult rangúni üzletember ugyanakkor elmondta az ügynökségeknek: a hatóságok nem engedték, hogy maga juttassa el a segélyt a rászorulóknak és elvették tőle a szállítmányát.

Az Európai Unió ismét azt követelte a juntától, hogy engedje be a külföldi segélymunkásokat, hogy megelőzzön egy "még nagyobb katasztrófát", a fejlesztési miniszterek ugyanakkor nem támogatták azt a francia tervet, hogy a rezsim ellenkezése esetén akár katonai erővel is bejuttassák az országba a segélyt.

Az ENSZ becslései szerint másfélmillió ember küzd a túlélésért, a halottak száma pedig 100 ezer körül lehet. A világszervezet immár hullazsákokat is küld a segélycsomagokban, hogy legalább a halottak eltemetésével akadályozzák a járványok elterjedését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást