"Bill, hogy tehetted ezt?" - részletek a volt kormányfő feleségének könyvéből

Infostart
2008. május 14. 11:05
A Blair-család "szíve elszorult", amikor megtudták, hogy George Bush nyerte az amerikai elnökválasztást 2000-ben - derül ki a volt brit kormányfő feleségének könyvéből. Cherie Blair szerint az akkori brit miniszterelnök aggódott amiatt, hogy az új amerikai elnök nem ért a külügyekhez.

A magam nevében szólva - ez Cherie Blair könyvének címe, amiben kendőzetlenül tárja a nyilvánosság elé férje elnökségének és házasságának részleteit.

A Blair-család "szíve elszorult", amikor megtudták, hogy George Bush nyerte az amerikai elnökválasztást 2000-ben a demokrata jelölttel, Al Gore-ral szemben - derül ki a könyvből.

Felesége visszaemlékezései szerint az akkori brit miniszterelnök aggódott amiatt, hogy az új amerikai elnök nem ért a külügyekhez, de Tony Blair már ekkor kijelentette, hogy jó kapcsolatra fog törekedni George Bush-sal.

Cherie Blair szerint jól ismerték Al Gore-t és feleségét, mikor korábban Washingtonban jártak, így a demokrata politikusnak szorítottak a 2000-es választáson.

A szívem vérzett Hillaryért, amikor a Monica Lewinsky-botrány kirobbant - írja a könyvben Tony Blair felesége. "Először arra gondoltam: Bill, hogy tehetted ezt? Bill Clinton egy karizmatikus ember, de szerintem átkozottul buta volt."

Az egykori brit kormányfő és felesége az eset nyilvánosságra kerülése után Washingtonba utazott, és Cherie Blairt teljesen lenyűgözte az akkori first lady viselkedése.

Hillary szerint az egész ügy egy próbálkozás része volt Bill Clinton ellehetetlenítésére, és a first lady is azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a botrány ne ássa alá az elnökséget - olvasható a könyvben.

A jelenlegi New York-i szenátorral remek viszonyt ápolt Cherie Blair. Hillary Clinton tanácsokat adott neki 1998-as kínai útjuk előtt, hogy vigyázzanak, mert lehallgatják őket. A volt first lady azt mondta: a biztonsági személyzet egy sátrat állított fel a hotelszobában, és egyedül ott tudtak nyugodtan beszélni.

A könyvben említést tesz arról a fogadásról is, amelyet a királynő adott, miután London elnyerte a 2012-es olimpia rendezési jogát 2005-ben. II. Erzsébet és férje, Fülöp is azt mondta, hogy valószínűleg nem fognak élni a hazai rendezésű ötkarikás játékok idején. "Milyen szörnyű! Hogyan lesz olimpiánk a királynő nélkül?" - gondolta Cherie Blair.

Felesége mellett Tony Blair is hamarosan kiadja emlékiratait, és ezekért összesen több mint ötmillió fontot kapnak.