Mianmarba indul az EU humanitárius segélyezési biztosa

InfoRádió / MTI
2008. május 13. 19:09
Mianmarba, a volt Burmába indul az Európai Unió segélyezési biztosa, Louis Michel, miközben Brüsszel követeli a mianmari katonai rezsimtől, hogy engedje eljuttatni a segélyszállítmányokat a Nargis ciklon pusztításai nyomán kétségbeejtő helyzetbe került tíz-, sőt talán inkább százezrekhez.

Az EU-országok fejlesztési ügyekben illetékes tárcáinak képviselői rendkívüli tanácskozást tartottak kedden Brüsszelben, és az eddig felajánlott összegeken túl további segélyeket helyeztek kilátásba a felmerülő igények függvényében.

A segélyszállítmányok célba juttatását azonban mindeddig hátráltatják a mianmari hatóságok. Eddig 2 millió euró értékben indítottak útnak uniós segélyszállítmányt. Az elkövetkező egy-két napban szabadítanak fel további 7 millió eurót erre a célra, majd pedig további 10 milliós keretet is rendelkezésre bocsátanak, amennyiben igény merül fel újabb segélyezésre.

Várkonyi László külügyminisztériumi szakállamtitkár, aki Magyarországot képviselte a rendkívüli tanácsülésen, az MTI-nek elmondta: a magyar kormány jelképes összeggel, 4 millió forinttal járul hozzá ahhoz meghívásos segélypályázathoz, amelyet az öt legnagyobb magyarországi segélyszervezetnek hirdettek meg. Ez azonban csupán a kormányzati felajánlás - tette hozzá az államtitkár, és utalt arra, hogy már Bangkokban várja a mianmari beutazási engedélyt a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet.

A brüsszeli EU-tanácskozás záró sajtótájékoztatóját órákig hátráltatta az a körülmény, hogy nem volt világos, Louis Michel kap-e beutazási engedélyt a mianmari hatóságoktól. Végül a kérdés igenlően dőlt el, így az uniós illetékesek azzal a bejelentéssel fogadták az újságírókat, hogy a segélyezési biztos rögtön a sajtótájékoztató után már indul is Frankfurton és Bangkokon át Mianmarba.

A Michelnek adott vízum, mondhatni, az eddigi egyetlen pozitív jelzés Mianmar részéről. Az eddig útnak indított segélyek és segélyszolgálati alkalmazottak nagy része mindmáig Bangkokban vesztegel. Ezért a rendkívüli uniós tanácskozás résztvevői kemény hangú közös állásfoglalásban szólították fel Mianmart, hogy biztosítsa a segélyezek akadálytalan célba juttatását. A sajtótájékoztatón is nyomatékkal hangsúlyozták, hogy ez nem politikai természetű akció, hanem színtisztán humanitárius tevékenység.